Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V kauze útoku na washingtonský Kapitol padol ďalší rozsudok

Na archívnej snímke pohľad na budovu amerického Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Odsúdený Paul Allard Hodgkins na pojednávaní povedal, že za svoje konanie sa hanbí a ospravedlňuje.

Washington 19. júla (TASR) - Muža z Floridy odsúdili v pondelok na osem mesiacov odňatia slobody v súvislosti s útokom na washingtonský Kapitol, ktorý v januári podnikli prívrženci bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Ide o prvý verdikt v tejto kauze v prípade činu, ktorý bol klasifikovaný ako zločin, informovala agentúra AP.

Odsúdený 38-ročný Paul Allard Hodgkins prijal minulý mesiac dohodu o vine a treste a priznal vinu v jednom z bodov obžaloby – z prerušenia schôdze Kongresu –, výmenou za čo prokuratúra stiahla menej závažné obvinenia vrátane nepovoleného vstupu do budovy či výtržníctva.

Hodgkins na pojednávaní povedal, že za svoje konanie sa hanbí a ospravedlňuje. Prokuratúra uviedla, že si Hodgkins zaslúži zhovievavosť za to, že sa priznal a takmer okamžite po incidente prevzal zodpovednosť za svoje skutky.

Podľa AP môže rozsudok v tejto veci nastaviť latku v prípade rozsudkov ostatných stoviek obvinených v tejto kauze, ktorí sa rozhodujú, či príjmu dohodu o vine a treste, alebo či pôjdu na súd.

AP poznamenala, že v kauze vpádu Trumpových priaznivcov do budovy Kapitolu je súdne stíhaných takmer 500 ľudí.

Na archívnej snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa snažia dostať cez bariéry pred budovou Kapitolu vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Prvý rozsudok v tejto kauze padol koncom júna, keď súd odsúdil na podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov, verejnoprospešné práce a pokutu 49-ročnú Anne Morgan Lloydovú, ktorú uznal za vinnú z účasti na nepovolenej demonštrácii.

K útoku na Kapitol došlo 6. januára tohto roka, keď sa demonštranti na Trumpov popud vydali ku Kapitolu, kde zvalili policajné zátarasy okolo areálu, prenikli k budove, na ktorej rozbíjali okná a dvere, a tak sa dostali do kuloárov a sál.

Dôsledkom ich násilného konania bolo prerušenie spoločnej schôdze oboch komôr Kongresu, na ktorom mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra 2020.

Po tom, ako sa polícii podarilo obnoviť kontrolu nad objektom, sa kongresmani k rokovaniu vrátili a Bidena potvrdili ako víťaza volieb.