Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Oklahome v USA schválili najreštriktívnejší zákaz interrupcií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V priebehu leta začne navyše v Oklahome platiť ďalší zákon, ktorý urobí z vykonania interrupcie trestný čin a neobsahuje výnimky pre znásilnenie či incest.

Oklahoma City 20. mája (TASR) - Zákonodarcovia v americkom štáte Oklahoma prijali vo štvrtok návrh zákona, ktorý úplne zakazuje interrupcie okrem prípadov, keď je tehotenstvo výsledkom znásilnenia či incestu, alebo je ohrozený život tehotnej ženy. Informovala o tom agentúra AP.

Ak zákon podpíše guvernér Kevin Stitt, ktorý už začiatkom mája odobril obmedzenie prístupu k interrupciám, bude mať Oklahoma najprísnejšiu legislatívu o potratoch v celých Spojených štátoch.

"Je naším cieľom brániť právo na život, alebo nie je?" spýtala sa pred hlasovaním republikánska poslankyňa Wendi Stearmanová, ktorá návrh zákona predložila. Schválený bol pomerom hlasov 73 ku 16.

Zákon o potratoch, ktorý Stitt podpísal začiatkom mája, zakazuje vykonávanie interrupcií po tom, čo je možné určiť, že dieťaťu v maternici bije srdce, čo podľa odborníkov zodpovedá približne šiestemu týždňu tehotenstva, keď mnohé ženy ešte nevedia, že sú tehotné.

V priebehu leta začne navyše v Oklahome platiť ďalší zákon, ktorý urobí z vykonania interrupcie trestný čin a neobsahuje výnimky pre znásilnenie či incest. Človek, ktorý vykoná interrupciu, bude môcť byť odsúdený na najviac desať rokov odňatia slobody.

Podobný zákon schválili minulý rok v americkom štáte Texas, kde sa počet interrupcií následne výrazne znížil, pretože ženy začali chodiť do okolitých štátov vrátane Oklahomy.