Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA v správe o ľudských právach zdôrazňuje vojnové zločiny Ruska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

USA v správe tiež kritizujú vládu v Sýrii za zatýkanie a násilie voči opozícii, obhajcom ľudských práv a novinárom.

Washington 20. marca (TASR) - Správa amerického ministerstva zahraničných vecí o stave ľudských práv vo svete za rok 2022, ktorú zverejnili v pondelok, zdôrazňuje vojnové zločiny Ruska na Ukrajine, informuje TASR.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v predslove pripomína informácie o vojnových zločinoch ruských vojakov na Ukrajine, ktorí sa tam podľa neho dopúšťajú okrem iného hromadného vraždenia civilistov a sexuálneho násilia na ženách a deťoch.

Blinken sa venuje aj Iránu, kde tamojší režim vlani na jeseň zareagoval s "brutalitou a násilím na pokojné protesty" po úmrtí mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela krátko po zadržaní mravnostnou políciou za nedodržanie pravidiel obliekania.

Správa si všíma aj situáciu v prevažne moslimskej čínskej provincii Sin-ťiang. "Popisuje pokračovanie genocídy a zločinov proti ľudskosti zameraných proti väčšinovým moslimským Ujgurom a príslušníkom ďalších národnostných a náboženských menších," uviedol Blinken.

V správe sa píše aj o vojenskom režime v Mjanmarsku, ktorý od prevratu vo februári 2021 údajne zabil 2900 ľudí a zadržal viac než 17.000 osôb.

USA v správe tiež kritizujú vládu v Sýrii za zatýkanie a násilie voči opozícii, obhajcom ľudských práv a novinárom. "Viac než 154.000 osôb ostáva nezvestných alebo nespravodlivo držaných tamojším režimom, Islamským štátom a ďalšími zúčastnenými stranami konfliktu," napísal Blinken.

Okrem toho odsúdil autoritárske vlády na Kube, v Bielorusku, Venezuele a inde za "nespravodlivé dlhoročné väznenie stoviek tisíc pokojných demonštrantov".