Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA varovali Bielorusko, aby neposkytlo územie na útok voči Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) počúva bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka počas ich stretnutia v jeho rezidencii v ruskom meste Strelná pri Petrohrade 29. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price na utorňajšom tlačovom brífingu vyjadril hlboké znepokojenie nad presunmi ruských vojakov do Bieloruska.

Washington 26. januára (TASR) - Spojené štáty vyzvali Bielorusko, aby neposkytlo svoje územie na prípadný útok Ruska voči susednej Ukrajine. Washington varoval, že takáto podpora ruskej invázie by mala pre Bielorusko vážne dôsledky. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price na utorňajšom tlačovom brífingu vyjadril hlboké znepokojenie nad presunmi ruských vojakov do Bieloruska.

"Dali sme Bielorusku jasne na vedomie, že ak umožní, aby bolo jeho územie použité na útok voči Ukrajine, bude čeliť rýchlej a rozhodnej reakcii zo strany USA a ich spojencov a partnerov," povedal Price novinárom.

Zdôraznil, že ak by sa prípadná ruská invázia voči Ukrajine uskutočnila aj z územia Bieloruska a ak by sa na ňom trvale rozmiestnili ruskí vojaci, "NATO by mohlo prehodnotiť rozmiestnenie svojich síl v krajinách hraničiacich s Bieloruskom".

Varovanie pre Minsk prichádza v čase, keď hromadenie ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach vyvoláva obavy Západu z možnej ruskej invázie na Ukrajinu. Moskva takýto úmysel popiera, avšak požaduje právne záväzné záruky, že Ukrajina sa nestane členom NATO a že tam Aliancia nerozmiestni zbrane.

Rusko a Bielorusko opakovane uskutočňujú spoločné vojenské cvičenia a v posledných týždňoch sa objavili správy o presunoch ruských vojakov a vojenskej techniky na bieloruské územie. USA v tejto súvislosti varovali, že by do Bieloruska mohli byť prevezené aj jadrové zbrane.

Predstavitelia Pentagónu sa obávajú, že ak by Bielorusko poskytlo svoje územie pre prípadnú inváziu, mohla by byť ohrozená aj ukrajinská metropola Kyjev, ktorá leží neďaleko bieloruských hraníc.

Vláda v Minsku takéto obavy Spojených štátov odmieta a tvrdí, že Washington tvrdeniami tohto druhu len prispieva k ďalšej eskalácii napätia v regióne, uvádza agentúra TASS.