Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA varovali Čínu pred ďalšou spoluprácou s Ruskom

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Čína naďalej odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu a je obviňovaná z poskytovania diplomatického krytia pre Rusko.

Washington 16. júna (TASR) - Spojené štáty v stredu upozornili Čínu, že krajiny, ktoré v rusko-ukrajinskom konflikte stoja na strane ruského prezidenta Vladimira Putina, sa ocitnú "na nesprávnej strane histórie". Vo vyhlásení to uviedla kancelária hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí v reakcii na prehlbujúcu sa spoluprácu medzi Čínou a Ruskom. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Čína tvrdí, že je neutrálna, ale jej správanie jasne ukazuje, že stále vynakladá úsilie na udržanie úzkych vzťahov s Ruskom," uviedol vo vyhlásení americký rezort diplomacie.

"Krajiny, ktoré stoja na strane (prezidenta) Vladimira Putina sa nevyhnutne ocitnú na nesprávnej strane dejín... Toto nie je čas na vyčkávanie, čo sa stane ďalej. Je totiž jasné, čo sa deje," stálo vo vyhlásení.

Americké ministerstvo zahraničných vecí reagovalo niekoľko hodín po tom, ako čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu počas telefonátu so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom uviedol, že Peking bude aj naďalej podporovať Moskvu pri záležitostiach týkajúcich sa "suverenity a bezpečnosti".
Na archívnej snímke zo 4. februára 2022 čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Pekingu.
Foto: TASR/AP

Čína naďalej odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu a je obviňovaná z poskytovania diplomatického krytia pre Rusko. Kancelária hovorcu amerického Štátneho departmentu uviedla, že Washington "úzko monitoruje aktivitu Číny". Podľa USA sa však Čína v kľúčových záležitostiach už rozhodla.

Stredajší telefonát medzi Putinom a Si Ťin-pchingom bol druhým zaznamenaným rozhovorom týchto dvoch lídrov od 24. februára, kedy ruské vojská vpadli na Ukrajinu, spresňuje AFP.