Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA varovali Hongkong pred pomocou sankcionovaným jednotlivcom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hongkonské námorné úrady uviedli, že neuplatňujú "jednostranné sankcie uložené inými jurisdikciami", hoci zavádzajú a presadzujú sankcie uložené Bezpečnostnou radou OSN.

Hongkong 10. októbra (TASR) - Spojené štáty v pondelok varovali Hongkong, že jeho postavenie ako finančného centra môže utrpieť, ak bude pôsobiť ako bezpečný prístav pre jednotlivcov, na ktorých boli uvalené sankcie. K varovaniu prišlo niekoľko dní po tom, ako v meste zakotvila luxusná jachta spojená s ruským magnátom, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

"Možné využitie Hongkongu ako bezpečného prístavu jednotlivcami, ktorí sa vyhýbajú sankciám z viacerých jurisdikcií, ešte viac spochybňuje transparentnosť tamojšieho podnikateľského prostredia," uviedol vo vyhlásení hovorca ministerstva zahraničných vecí USA. Dodal, že reputácia mesta ako finančného centra "závisí od dodržiavania medzinárodných zákonov a noriem".

K vyhláseniu amerického rezortu diplomacie prišlo po tom, ako v hongkonskom prístave zakotvila v stredu po týždňovej ceste z ruského Vladivostoku superjachta Nord, údajne vlastnená ruským magnátom Alexejom Mordašovom, ktorej hodnota sa odhaduje na 500 miliónov eur.

Mordašov, ktorý má údajne úzke vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, bol zaradený na sankčný zoznam USA, Spojeného kráľovstva a Európskej únie vo februári po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu, pripomenula AP.

Mordašov je hlavným akcionárom a šéfom najväčšej ruskej oceliarskej a ťažobnej spoločnosti Severstaľ. Jeho majetok má odhadovanú hodnotu približne 18 miliárd eur. Mordašov sa pokúsil napadnúť sankcie zavedené voči nemu na európskych súdoch.

Hongkonské námorné úrady uviedli, že neuplatňujú "jednostranné sankcie uložené inými jurisdikciami", hoci zavádzajú a presadzujú sankcie uložené Bezpečnostnou radou OSN.

Americké a európske úrady zhabali už viac ako desiatku jácht patriacich ruským magnátom, na ktorých boli uvalené sankčné opatrenia.