Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

USA varovali občanov pred cestovaním do Izraela pre konflikt

Jacob Simona stojí pri horiacom aute počas potýčok medzi arabskou komunitou a políciou v národnostne zmiešanom, arabsko-židovskom meste Lod v utorok 11. mája 2021. Foto: TASR/AP

Izrael viní zo všetkých útokov z pásma Gazy islamistické hnutie Hamas, ktoré túto enklávu ovláda. Izrael i Európska únia považujú Hamas za teroristickú organizáciu.

Washington 14. mája (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo vo štvrtok občanov Spojených štátov, aby z dôvodu aktuálneho zintenzívnenia násilností medzi židovským štátom a Palestínčanmi "zvážili cestovanie do Izraela". Informovala o tom agentúra AFP.

Spojené štáty zvýšili stupeň varovania pred vycestovaním do Izraela na tretí zo štyroch. Ešte predtým bol v posledných týždňoch znížený pre zlepšenie situácie okolo pandémie COVID-19.

"V súvislosti s ozbrojeným konfliktom a občianskymi nepokojmi zvážte cestovanie do Izraela," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. "Okrajové oblasti pásma Gazy a oblasti naprieč južným a stredným Izraelom naďalej zasahujú rakety," varoval rezort zahraničia s tým, že "v Izraeli dochádza k nárastu protestov a násilia".

Washington občanom USA neodporúča cestovať ani do pásma Gazy, a to z dôvodu choroby "COVID-19, terorizmu, občianskych nepokojov a ozbrojeného konfliktu". Takisto by sa mali vyhnúť západnému brehu rieky Jordán - Predjordánsku -, kde v súvislosti s pandémiou platia cestovné obmedzenia.

Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených už 1800 rakiet. Približne 430 z nich dopadlo v pobrežnej oblasti, povedal v piatok ráno hovorca izraelských ozbrojených síl Jonatan Konrikus, píše agentúra DPA.

Izrael viní zo všetkých útokov z pásma Gazy islamistické hnutie Hamas, ktoré túto enklávu ovláda. Izrael i Európska únia považujú Hamas za teroristickú organizáciu.

Vlna násilia si doposiaľ vyžiadala sedem obetí na izraelskej strane, kým v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo viac než 100 ľudí. Počet obetí na izraelskej strane je výrazne nižší len vďaka tomu, že väčšinu rakiet vystrelených z Gazy zneškodní izraelský systém protivzdušnej obrany. Ten v priemere zachytí 90 percent vypálených rakiet, uvádza tamojšia armáda.

Izrael podniká v Gaze intenzívne letecké útoky a v noci na piatok útočili pozemné sily izraelskej armády na pásmo Gazy, no priamo do tejto palestínskej enklávy nevnikli. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok ráno vyhlásil, že vojenské operácie voči Hamasu potrvajú dovtedy, pokým nebude v Izraeli obnovený pokoj a bezpečnosť.