Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA varovali Rusko pred nezákonným konaním proti Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová povedala že Spojené štáty vítajú normálne vzťahy s Ruskom, ale podobné nezákonné akcie budú takéto vzťahy znemožňovať.

Washington/New York 26. novembra (TASR) - Spojené štáty v pondelok varovali Rusko, že "nezákonné akcie", ako napríklad nedeľné zajatie ukrajinských lodí v Azovskom mori, bránia rozvíjaniu normálnych vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou. Zároveň vyzvali Kremeľ, aby "okamžite prestal s takýmto konaním".

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová povedala na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), že "Spojené štáty vítajú normálne vzťahy s Ruskom, ale podobné nezákonné akcie budú takéto vzťahy znemožňovať".

Podľa informácií agentúry TASS vyjadrenia Haleyovej v BR OSN podporujú taktiež predstavitelia Francúzska, Holandska, Poľska, Švédska a Británie.

Ukrajinské námorné sily oznámili, že ruská pobrežná stráž spustila v nedeľu paľbu na tri ukrajinské lode neďaleko Kerčského prielivu, ktorý oddeľuje Azovské more od Čierneho mora, a zranila šiestich ukrajinských námorníkov. Rusko následne zadržalo ukrajinské lode aj s posádkami a obvinilo ich, že ilegálne prenikli do ruských vôd pri pobreží Krymu.

Ukrajinská armáda je v stave vysokej pohotovosti a parlament tejto bývalej sovietskej republiky má v pondelok hlasovať o žiadosti prezidenta Porošenka zaviesť stanné právo. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.