Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Vdova po senátorovi Tedovi Kennedym bude veľvyslankyňou v Rakúsku

Victoria Kennedyová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Štvorica nových ambasádorov bola schválená jednomyseľne aklamáciou.

Washington 27. októbra (TASR) – Senát amerického Kongresu v utorok súhlasil s tým, aby sa novou veľvyslankyňou USA v Rakúsku stala Victoria Reggiová Kennedyová, vdova po demokratickom senátorovi Tedovi Kennedym. Informovala o tom agentúra Reuters.

Advokátka Reggiová Kennedyová má 67 rokov a v USA je známa aj ako aktivistka zasadzujúca sa za prísnejšiu kontrolu zbraní. Jej manžel Ted Kennedy zomrel v roku 2009 na následky mozgového nádoru.

Súhlas s nomináciou Reggiovej Kennedyovej na veľvyslanecký post vo Viedni vyjadril už v polovici júna rakúsky prezident Alexander Van der Bellen.

Senátori v utorok schválili aj ďalšie tri nominácie na veľvyslanecké posty. Bývalý republikánsky člen Senátu Jeff Flake sa stane veľvyslancom USA v Turecku a ďalší bývalý senátor, demokrat Tom Udall, bude viesť veľvyslanectvo na Novom Zélande.

Senát v utorok rozhodol aj o tom, že vdova po zosnulom republikánskom senátorovi Johnovi McCainovi, podnikateľka a filantropka Cindy Hensleyová McCainová, bude pôsobiť ako vyslankyňa USA pri Organizácii OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) so sídlom v Ríme, čo je post na úrovni veľvyslanca.

Agentúra Reuters označila utorkové schválenie štyroch nových veľvyslancov za nezvyčajný krok vzhľadom na hlboké stranícke rozpory v Senáte, kde republikáni odmietli potvrdiť už mnohých kandidátov navrhnutých demokratmi. Štvorica nových ambasádorov bola schválená jednomyseľne aklamáciou.

Dvaja noví schválení veľvyslanci Jeff Flake a Cindy Hensleyová McCainová, ktorí sú členmi Republikánskej strany, vo vlaňajších prezidentských voľbách podporili demokratického kandidáta Joea Bidena, nie republikána Donalda Trumpa.

Potvrdzovanie nových ambasádorov, ktorých navrhuje Bidenova administratíva, trvá v Senáte, kde sú sily demokratov a republikánov prakticky vyrovnané, zvyčajne veľmi dlho. V súčasnosti sa čaká na potvrdenie nominovaných veľvyslancov USA v desiatkach krajín sveta.

Demokratický senátor Chris Coons poďakoval podľa agentúry AP svojím kolegom za rýchle odsúhlasenie štvorice nominácií a vyjadril nádej, že sa proces schvaľovania nových členov prezidentského diplomatického zboru urýchli.