Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americká vláda žiada súd o prístup k dokumentom zhabaným u Trumpa

Americká sudkyňa Aileen Cannonová vo štvrtok 15. septembra 2022 vymenovala nezávislého vyšetrovateľa, ktorý preskúma tisíce dokumentov zabavených počas augustovej domovej prehliadky v sídle bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na Floride. Foto: TASR/AP

Americký federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) začiatkom augusta toto Trumpovo sídlo prehľadal a našiel tam viac než 11.000 dokumentov a fotografií.

Washington 17. septembra (TASR) - Americké ministerstvo spravodlivosti v piatok požiadalo federálny odvolací súd, aby zrušil rozhodnutie, ktoré ministerstvu znemožňuje prístup k tajným dokumentom zhabaným pri augustovej razii v rezidencii exprezidenta USA Donalda Trumpa. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AP.

Ministerstvo súdu so sídlom v meste Atlanta v americkom štáte Georgia oznámilo, že rozhodnutie sudkyne bráni "úsiliu vlády chrániť národnú bezpečnosť" a narúša vyšetrovanie v spojitosti s prísne tajnými dokumentmi z Trumpovho sídla Mar-a-Lago v štáte Florida.

Sudkyňa Aileen Cannonová vydala minulý týždeň príkaz, ktorý zakázal americkému rezortu spravodlivosti použiť ktorýkoľvek z dokumentov z Trumpovej rezidencie pri vyšetrovaní dovtedy, kým ich nepreskúma nezávislý vyšetrovateľ.

Vo štvrtok (15. septembra) sa vyšetrovateľom - po vymenovaní Cannonovou - stal sudca Raymond Dearie.

Americké ministerstvo spravodlivosti Trumpa vyšetruje pre údajné nezákonné držanie tajných materiálov. Exprezident ich po svojom odchode z funkcie v januári 2021 mal preniesť z Bieleho domu do Mar-a-Lago.

Americký federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) začiatkom augusta toto Trumpovo sídlo prehľadal a našiel tam viac než 11.000 dokumentov a fotografií.