Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Vlak s nákladom ropy sa v Alabame vykoľajil a explodoval

Havária cisternového vlaku s nákladom ropy Foto: TASR/AP

Neboli však hlásené žiadne zranenia.

Montgomery 8. novembra (TASR) - Cisternový vlak s 90 vozňami s nákladom ropy sa dnes skoro ráno vykoľajil a explodoval v západnej časti amerického štátu Alabama. Došlo k úniku ropy a požiaru, 11 vozňov stále horí. Neboli však hlásené žiadne zranenia. Uviedla to tlačová agentúra Reuters, ktorá sa odvolávala na oznámenie vlastníka vlaku, spoločnosti Genesee & Wyoming.

Vykoľajilo sa 20 z 90 vozňov a z nich 11 pohltili plamene. Spoločnosť uviedla, že sa rozhodla nechať ich úplne zhorieť, čo môže trvať 24 hodín.

Dnešná nehoda je zrejme jednou z najdramatickejších svojho druhu v Spojených štátoch odvtedy, čo sa pred troma rokmi zvýšila preprava ropy po železnici - súvisí to s rastom produkcie ropy zo živicovej bridlice.

K veľmi tragickému vykoľajeniu došlo toto leto v Kanade, keď sa odstavený cisternový vlak prevážajúci ropu dal po odchode rušňovodiča samovoľne do pohybu a nekontrolovateľne sa vrútil do centra mesta Lac-Mégantic, kde explodoval. Nehoda si vyžiadala 47 mŕtvych. Verejnosť vytvorila tlak na sprísnenie predpisov pre prevážanie ropy po železnici.

Ropa pri dnešnom incidente síce unikla do okolia, ale podľa informácií spoločnosti Genesee nepreniká bližšie k neďalekým vodným tokom.

Vlak viezol ropu z mesta Amory v štáte Mississippi do rafinérie vo Walnut Hill na Floride.

Príčina nehody zatiaľ nie je známa.