Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vo veku 88 rokov zomrel americký exminister obrany Donald Rumsfeld

Donald Rumsfeld (vpravo), archívne foto. Foto: TASR/AP

Rumsfeld počas svojej dlhoročnej kariéry zastával vládne funkcie v administratívach štyroch rôznych amerických prezidentov.

Washington 1. júla (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel americký exminister obrany Donald Rumsfeld, ktorý šéfoval Pentagónu v rokoch 1975 až 1977 a 2001 až 2006. Mal vedúcu úlohu pri amerických inváziách do Afganistanu a Iraku. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Rumsfeldovo úmrtie oznámila vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri jeho rodina. Posledné okamihy prežil v kruhu svojich blízkych doma v americkom štáte Nové Mexiko.

„Dejiny si ho môžu pamätať pre jeho mimoriadne úspechy počas šiestich desaťročí venovaných službe verejnosti, ale pre tých, ktorí ho poznali najlepšie ... budeme si pamätať jeho nezlomnú lásku k manželke Joyce, jeho rodine a priateľom a integritu, ktorú priniesol do života zasvätenému vlasti," uviedla vo vyhlásení Rumsfeldova rodina, ktorá konkrétny dátum jeho úmrtia nezverejnila.

Ako uvádza agentúra Reuters, Rumsfeld bol hlavným strojcom vojny v Iraku, pokiaľ ho prezident George Bush mladší po tri a pol roku bojov nevymenil. Pentagón viedol už v rokoch 1975 až 1977, keď bol americkým prezidentom Gerald Ford. Rumsfeld počas svojej dlhoročnej kariéry zastával vládne funkcie v administratívach štyroch rôznych amerických prezidentov.