Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vodcu násilnej neonacistickej skupiny v USA odsúdili na sedem rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cole sa vyhlasuje za politického väzňa a za svoje činy sa neospravedlnil. Asistent prokurátora Thomas Woods ho označil za človeka, ktorý má talent vyvolávať hrôzu v iných ľuďoch.

Seattle 12. januára (TASR) - Údajného vodcu násilnej neonacistickej skupiny Atomwaffen Division odsúdili v utorok v USA na sedem rokov vo federálnej väznici za vyhrážanie židom, černochom a novinárom vo Washingtone a v dvoch ďalších štátoch. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Kaleb Cole (25) bol vlani v septembri uznaný za vinného z piatich federálnych zločinov vrátane sprisahania, vyhrážania v komunikácii a bránenia v činnosti chránenej federálnymi zákonmi.

Cole sa vyhlasuje za politického väzňa a za svoje činy sa neospravedlnil. Asistent prokurátora Thomas Woods ho označil za človeka, ktorý má talent "vyvolávať hrôzu" v iných ľuďoch.

Woods povedal, že Cole "propagoval" myšlienku "rasovej vojny vo vlasti" – jeho nenávisť a zameranie sa na novinárov boli "útokom na systém našej spoločnosti".

Sudca John Coughenour, ktorý v septembri viedol súdny proces proti Coleovi, uviedol, že sedemročné väzenie – len o tri roky kratšie oproti maximálnemu možnému trestu – je spravodlivé vzhľadom na to, že Cole vyznáva filozofiu nenávisti a nadradenosti belochov nad židmi a pracovníkmi médií.

"Obzvlášť odporná je podľa mňa Coleova jasná a jednoznačná nenávisť voči príslušníkom židovskej viery," povedal sudca. Dodal, že keby sa nacistom podarili pokusy vyhladiť Židov, svet by nemohol využiť plody talentu ľudí ako fyzik Albert Einstein, astronóm Carl Sagan, právnička a sudkyňa Ruth Baderová Ginsbergová či herec Paul Newman. "Áno, Paul Newman," zopakoval sudca.

Coleov pokus zastrašiť pracovníkov médií, vrátane investigatívneho novinára Chrisa Ingallsa z televíznej stanice KING 5, bol útokom na "skutočných hrdinov našej krajiny a sveta", doplnil sudca.

Cole a traja ďalší údajní členovia Atomwaffen (v nemčine "atómové zbrane") boli vlani federálnymi prokurátormi obvinení z kampane zastrašovania namierenej na najmenej jedného novinára zo spomínanej televízie v meste Seattle a na dvoch miestnych aktivistov z organizácie Liga proti hanobeniu (ADL), ako aj na aktivistov a novinárov v štátoch Florida a Arizona. Páchatelia týmto ľuďom posielali alebo lepili na domy zastrašujúce plagáty – niektoré obete sa museli na určitý čas odsťahovať inde.

Ďalší účastníci tohto sprisahania Johnny Garza, Taylor Ashley Parker-Dipeppe a Cameron Brandon Shea na rozdiel od Colea priznali vinu a ospravedlnili sa za svoje činy.