Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA: Čoraz viac vojnových veteránov užíva marihuanu v dôsledku PTSD

Marihuana Foto: TASR/AP

Hoci výskumy sú rozporuplné a obmedzené, niektorí bývalí príslušníci armády tvrdia, že marihuana im pomáha zbaviť sa úzkosti, nespavosti a nočných môr.

Trenton 22. marca (TASR) - Čoraz viac amerických štátov uvažuje, či zlegalizovať marihuanu na liečenie posttraumatickej stresovej poruchy (PTSD). Pre mnohých vojnových veteránov je však táto debata už uzavretá, píše dnes agentúra AP.

Podľa nej užíva marihuanu čoraz viac vojnových veteránov, hoci vo väčšine štátov USA je zakázaná a ministerstvo pre záležitosti veteránov ju doposiaľ neschválilo, keďže štúdie musia ešte preukázať jej účinnosť na PTSD.

Hoci výskumy sú rozporuplné a obmedzené, niektorí bývalí príslušníci armády tvrdia, že marihuana im pomáha zbaviť sa úzkosti, nespavosti a nočných môr. Predpísané lieky označujú za neúčinné a cítia sa po nich ako zombie.

Iní zasa tvrdia, že z marihuany majú len malý osoh. A aj niektorí odborníci hovoria, že marihuana môže byť prekážkou zotaveniu sa z vojnových tráum.

Ministerstvo pre záležitosti veteránov registruje znepokojujúci nárast bývalých vojakov s PTSD, ktorým diagnostikovali závislosť od marihuany. Ide o vyše 40.000 veteránov, uviedol vlani rezort. Od roku 2002 sa ich počet vyšplhal z 13 na takmer 23 percent.

Od roku 2009 - počnúc Novým Mexikom - zaradilo už desať štátov PTSD do zoznamu ochorení, pre ktoré môže byť marihuana predpísaná na lekársky predpis. Niekoľko štátov dalo lekárom voľnú ruku na odporučenie marihuany pre veteránov trpiacich PTSD.

Vlani v novembri Senát chválil novelu, ktorá by umožnila lekárom z ministerstva pre záležitosti veteránov odporučiť veteránom lekársku marihuanu v štátoch, kde je zakázaná. Návrh však zmietla zo stola Snemovňa reprezentantov.