Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA:Volí sa už len na Aljaške, súboj o Kongres stále nie je rozhodnutý

Voliči volí vo volebnej miestnosti na základnej škole v meste Boise v americkom štáte Idaho počas volieb do oboch komôr Kongresu v utorok 8. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa správ amerických médií sa v kongresových voľbách zrejme nečrtá výrazné víťazstvo republikánov, v ktoré mnohí z nich dúfali.

Washington 9. novembra (TASR) - Volebné miestnosti sa už uzavreli vo všetkých amerických štátoch s výnimkou Aljašky, kde sa hlasovanie skončí o 07.00 h SEČ. Stále pritom nie je jasné, kto bude ovládať Snemovňu reprezentantov a Senát Kongresu USA.

Podľa prognóz stanice CNN majú zatiaľ viac kresiel v Snemovni istých republikáni, a to 186. Stále sú však pomerne ďaleko od väčšiny, ktorá predstavuje minimálne 218 kongresmanov. Demokrati majú zatiaľ 162 kresiel.

V 100-člennom Senáte sú sily oboch strán aktuálne úplne vyrovnané v pomere 46:46, pričom na väčšinu je potrebných minimálne 51 kresiel. Žiadnej zo strán sa pritom zatiaľ nepodarilo získať senátorské kreslo, ktoré doposiaľ zastával druhý tábor.

Viacero kľúčových senátnych súbojov, napríklad v štátoch Georgia a Pensylvánia, je pritom stále tak tesných, že zatiaľ nie je vôbec jasné kto z nich zvíťazí.

Podľa správ amerických médií sa v kongresových voľbách zrejme nečrtá výrazné víťazstvo republikánov, v ktoré mnohí z nich dúfali.