Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Voliči v S.Karolíne nebudú pri voľbách musieť preukazovať totožnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa súdu je zákon pokusom o diskrimináciu voličov čiernej farbi pleti. Proti zákonu sa stavala Demokratická strana aj obhajcovia hlasovacích práv.

Raleigh 18. februára (TASR) - Súd v americkom štáte Severná Karolína zablokoval zákon, ktorý od voličov pri voľbách vyžadoval preukázanie totožnosti. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Podľa súdu je zákon pokusom o diskrimináciu voličov čiernej farbi pleti. Proti zákonu sa stavala Demokratická strana aj obhajcovia hlasovacích práv.

Odvolací súd zrušil rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý zamietol predbežný súdny príkaz proti platnosti zákona o preukazovaní totožnosti vo volebných miestnostiach.

V 45-stranovom rozsudku sudcovia uviedli, že z konštrukcie zákona bol zjavný "diskriminačný úmysel".

Rozsudok znamená, že platnosť zákona je pozastavená. Súd bude musieť preskúmať pôvodnú žalobu, čo pravdepodobne do novembrových prezidentských volieb nestihne.

Zákon schválila štátna Snemovňa reprezentantov vedená republikánmi, ktorí podobné zákony presadili už vo viacerých štátoch. Demokratický guvernér Roy Cooper zákon vetoval, avšak snemovňa jeho veto prelomila.

Podľa britského denníka The Guardian sa za preukazovanie totožnosti vo volebných miestnostiach dlhodobo stavajú republikáni, ktorí tvrdia, že tento krok zabráni volebným podvodom. Demokrati naopak varujú, že ide o snahu republikánov potlačiť hlasy černošských voličov, ktorí zväčša volia demokratov.