Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA vrátili Iraku 3500 ročnú tabuľku s časťou eposu o Gilgamešovi

Na nedatovanej snímke hlinená tabuľka obsahujúca časť Eposu o Gilgamešovi, jedného z najstarších literárnych diel na svete. Foto: TASR/AP

Hlinenú tabuľku, na ktorej je časť eposu o Gilgamešovi, našli v roku 1853 v sutinách knižnice kráľa Novoasýrskej ríše Aššurbanipala, ktorý vládol v siedmom storočí pred naším letopočtom.

Washington 24. septembra (TASR) - USA vo štvrtok vrátili Iraku 3500 ročnú tabuľku s časťou eposu o Gilgamešovi, ktorú z irackého múzea odcudzili v 90. rokoch minulého storočia. Informovala o tom agentúra AP.

Tabuľku odovzdali irackým úradom oficiálne vo štvrtok popoludní v priestoroch Národného múzea amerických Indiánov (NMAI), ktoré zastrešuje Smithsonov inštitút.

"Navrátením týchto nezákonne získaných objektov úrady v USA a v Iraku umožňujú Iračanom znovu sa prepojiť s časťou svojej histórie," uviedla Audrey Azoulayová, generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Hlinenú tabuľku, na ktorej je časť eposu o Gilgamešovi, našli v roku 1853 v sutinách knižnice kráľa Novoasýrskej ríše Aššurbanipala, ktorý vládol v siedmom storočí pred naším letopočtom.

Túto tabuľku odcudzili z múzea v Iraku po začiatku vojny v Perzskom zálive v auguste 1990, píše OSN na svojej webovej stránke. V roku 2014 ju získal obchodný reťazec Hobby Lobby, ktorý vlastní americký zberateľ David Green. Reťazec tabuľku vystavil v Múzeu Biblie vo Washingtone.

Ministerstvo spravodlivosti USA sa od roku 2019 usilovalo o vrátenie tabuľky právoplatným majiteľom na základe zákona o skonfiškovanom majetku. Tabuľka predstavuje jeden z tisícov starovekých artefaktov irackého pôvodu, ktoré americké úrady zhabali spoločnosti Hobby Lobby, ako aj Múzeu biblie.

Epos o Gilgamešovi, jedna z najstarších epických básnických skladieb na svete, vznikol v druhom tisícročí pred naším letopočtom v Mezopotámii, ktorá sa rozprestierala zhruba na území súčasného Iraku.