Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA vykonali skúšku balistickej rakety

Ilusračná snímka. Foto: TASR/AP

Test rakety Minuteman III pôvodne stanovili na marec, odložili ho však s cieľom nezvyšovať napätie po invázii Ruska na Ukrajinu z 24. februára.

Washington 16. augusta (TASR) – Spojené štáty v utorok úspešne otestovali balistickú strelu dlhého doletu schopnú niesť jadrové zbrane, ktorej skúšku tento rok dvakrát odložili, aby zabránili zvyšovaniu napätia v súvislosti s Ukrajinou a Taiwanom. Oznámili to vzdušné sily USA, informuje agentúra AP, od ktorej TASR správu prevzala.

Medzikontinentálnu balistickú raketu Minuteman III odpálili z Vandenbergovej základne v Kalifornii krátko po polnoci miestneho času. Niesla tzv. návratové teleso, v ktorom môže byť pri strategickom konflikte umiestnená jadrová hlavica.

Návratové teleso prekonalo vzdialenosť približne 6760 kilometrov k atolu Kwajalein na Marshallových ostrovoch v západnej časti Tichého oceánu.

Americké vzdušné sily zdôraznili, že skúška rakety nie je reakciou na súčasné udalosti vo svete, ale súčasťou pravidelných aktivít zameraných na preukázanie toho, že odstrašujúca nukleárna výzbroj USA je bezpečná a spoľahlivá. "Takéto testy sa uskutočnili už viac ako 300-krát," dodali.

Test rakety Minuteman III pôvodne stanovili na marec, odložili ho však s cieľom nezvyšovať napätie po invázii Ruska na Ukrajinu z 24. februára. Skúšku opätovne posunuli začiatkom augusta, keď Čína reagovala rozsiahlymi vojenskými cvičeniami a odpálením viacerých balistických striel na návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane.