Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

USA vyprodukujú najviac plastového odpadu spomedzi všetkých krajín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súčasným tempom by množstvo plastového odpadu, ktorý sa dostáva do oceánov, mohlo do roku 2030 ročne dosiahnuť až do 53 miliónov ton, varujú experti.

Washington 2. decembra (TASR) - Spojené štáty sú najväčším prispievateľom čo sa týka množstva plastového odpadu spomedzi všetkých krajín sveta. Vyplýva to z novej správy, ktorá bola v stredu predložená americkej vláde. Informovala o tom agentúra AFP.

USA sa na množstve plastového odpadu v roku 2016 podieľali 42 miliónmi ton, čo je dvakrát viac ako ho vyprodukovala Čína a tiež to predstavuje vyššie množstvo ako mali dovedna všetky členské štáty Európskej únie.

Každý Američan ročne vyprodukuje v priemere 130 kilogramov plastového odpadu. Na druhom mieste je Británia s 99 kilogramami na osobu a nasleduje Južná Kórea s 88 kilogramami.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

"Úspech zázračného vynálezu plastov z 20. storočia spôsobil zároveň na celom svete záplavu plastovým odpadom, a to zjavne všade, kam sa pozrieme," povedala Margaret Springová, šéfka komisie odborníkov, ktorí túto správu vypracovali na pokyn Kongresu Spojených štátov v rámci zákona na ochranu morí a oceánov.

V správe sa píše, že globálna produkcia plastov stúpla z 20 miliónov ton v roku 1966 na 381 miliónov ton v roku 2015, čo naznačuje 20-násobný nárast za pol storočia. Podľa odhadov vznikne na svete ročne osem miliónov ton odpadu z plastov, čo je "ekvivalent toho, že každú minútu do oceánu vysypeme jedno smetiarske auto plastového odpadu", uvádza sa v správe.

Súčasným tempom by množstvo plastového odpadu, ktorý sa dostáva do oceánov, mohlo do roku 2030 ročne dosiahnuť až do 53 miliónov ton, varujú experti. V tejto súvislosti navrhujú viaceré opatrenia na zníženie množstva odpadu z plastov. Ide napríklad o používanie rýchlejšie rozložiteľných a ľahšie recyklovateľných materiálov, zníženie množstva jednorazových plastov, zlepšenie odpadového hospodárstva vrátane techník na odstraňovanie mikroplastov z odpadových vôd.