Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA vyradia hnutie Kahane Chai zo zoznamu teroristických skupín

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Rezort americkej diplomacie vyradí zo zoznamu teroristov aj Radu mudžahedínov Šúrá v okolí Jeruzalema (MSC).

Washington/Jeruzalem 16. mája (TASR) - Spojené štáty odstránia zo zoznamu teroristických skupín židovské extrémistické hnutie Kahane Chai (Kahane žije), ktoré je pomenované po zosnulom rabínovi a izraelskom politikovi Meirovi Kahanem, ktorý obhajoval vyhostenie Arabov z Izraela a bol zavraždený v New Yorku v roku 1990. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

Americký rezort diplomacie označil skupinu Kahane Chai za zahraničnú teroristickú organizáciu v roku 1997, tri roky po tom, ako jej podporovateľ Baruch Goldstein zmasakroval v okupovanom meste Hebron v Predjordánsku 29 Palestínčanov.

Ministerstvo zahraničných vecí USA informovalo americký Kongres, že stiahne označenie "teroristická skupina", pretože hnutie Kahane Chai "nebolo od roku 2005 spojené s nijakým teroristickým útokom," uviedol nemenovaný predstaviteľ.

Rezort americkej diplomacie vyradí zo zoznamu teroristov aj Radu mudžahedínov Šúrá v okolí Jeruzalema (MSC). Ide o palestínsku džihádistickú skupinu spojenú s raketovými útokmi spred desiatich rokov.

Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že obe tieto skupiny bude označovať termínom Specially Designated Global Terrorist (SDGT). Takto sa nazývajú subjekty a fyzické osoby, o ktorých Úrad na kontrolu zahraničných aktív (OFAC) zistil, že sa dopustili teroristických činov alebo predstavujú značné riziko ich spáchania, respektíve poskytujú podporu, služby alebo pomoc iným teroristom alebo teroristckým organizáciám.