Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA vyradia hnutie FARC zo zoznamu teroristických organizácií

Rebeli z FARC, foto z archívu. Foto: TASR AP

Washington označil FARC za zahraničnú teroristickú organizáciu v roku 1997.

Washington 24. novembra (TASR) - Administratíva prezidenta USA Joea Bidena upovedomila Kongres, že vyradí bývalých povstalcov z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) zo zoznamu teroristických organizácií. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z Kongresu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price potvrdil, že Kongres bol upovedomený o podniknutí "nadchádzajúcich krokov" súvisiacich s FARC, odmietol ich však bližšie špecifikovať.

"Mierový proces a podpísanie mierovej dohody pred piatimi rokmi je niečo, čo bolo v istom smere bodom zlomu v dlhotrvajúcom konflikte v Kolumbii," dodal Price.

Kolumbijská vláda v roku 2016 podpísala historickú mierovú dohodu s ľavicovými vzbúrencami z hnutia FARC, ktorou sa začal proces jeho odzbrojenia.

Polstoročie trvajúci konflikt si podľa údajov Reuters vyžiadal vyše 260.000 mŕtvych, zatiaľ čo milióny ďalších ľudí donútil opustiť svoje domovy.

Bývalí členovia skupiny sformovali legálnu politickú stranu Comunes a zúčastňujú sa na súdnych konaniach, kde opakovane žiadali o odpustenie za vraždy, únosy a ďalšie zločiny.

Washington označil FARC za zahraničnú teroristickú organizáciu v roku 1997.