Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

USA vyšetrujú námorníkov, ktorí na základni v Japonsku užívali drogy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Agentúra AFP pripomína, že námorníctvo vyšetrovalo užívanie drog posádkou na základni v Jokosuke aj v roku 2018.

Tokio 25. mája (TASR) - Námorníctvo Spojených štátov vo štvrtok informovalo, že vyšetruje údajné pašovanie a užívanie drog, ktorého sa dopustili viacerí členovia posádky lode USS Ronald Reagan na základni Jokosuka v Japonsku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Námorná kriminálna vyšetrovacia služba vyšetruje posádku USS Ronald Reagan za údajné nezákonné držanie omamných látok, ich požívanie a distribúciu," uviedla dôstojníčka pre styk s verejnosťou Katie Cerezová. Odmietla však poskytnúť podrobnosti o presnom počte vyšetrovaných príslušníkov námorných síl či bližšie špecifikovať, o aké drogy a množstvo presne išlo.

"Všetky podnety na profesionálne pochybenia berieme vážne a pri ich preverovaní spolupracujeme i s japonskými orgánmi presadzovania práva," dodala Cerezová.

Agentúra AFP pripomína, že námorníctvo vyšetrovalo užívanie drog posádkou na základni v Jokosuke aj v roku 2018. V provincii Okinava tiež Spojené štáty zbavili funkcie troch vysokopostavených dôstojníkov za neprimerané správanie vrátane opitosti.

V Japonsku sa v súčasnosti nachádza približne 50.000 príslušníkov americkej armády. Väčšina z nich má základňu práve v Okinave, upozorňuje AFP.