Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

USA vyšlú 6 lietadiel námorníctva na posilnenie východného krídla NATO

Foto: TASR/AP

Podľa zdroja ostávajú ruské jednotky v obrannej pozícii v oblastiach okolo ukrajinského hlavného mesta Kyjev, pričom v iných častiach krajiny zaznamenali mierny postup.

Washington/Berlín 28. marca (TASR) - Americké ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že vyšle do Európy šesť lietadiel, ktoré sa špecializujú na elektronický boj, a približne 240 príslušníkov námorných síl USA na posilnenie obrany na východnom krídle NATO. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Lietadlá amerického vojenského námorníctva typu EA-18G Growler majú v pondelok doraziť na leteckú základňu Spangdahlem v Nemecku, kde budú umiestnené. Tieto stroje pritom nie sú určené na použitie na Ukrajine, zdôraznil v oznámení hovorca Pentagónu John Kirby.

Medzitým nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany pre AP uviedol, že na základe posúdenia amerických tajných služieb možno konštatovať, že situácia v konflikte na Ukrajine sa len mierne zmenila.

Podľa zdroja ostávajú ruské jednotky v obrannej pozícii v oblastiach okolo ukrajinského hlavného mesta Kyjev, pričom v iných častiach krajiny zaznamenali mierny postup. Spojené štáty sa pritom domnievajú, že ukrajinským silám sa podarilo získať späť kontrolu nad mestečkom Trosťanec južne od mesta Sumy na východe krajiny.

USA si podľa tohto predstaviteľa ďalej všímajú, že Rusko dáva prednosť operáciám na Donbase a nekladie už taký dôraz na pozemné operácie v okolí Kyjeva. Podľa Pentagónu je však ešte príliš skoro na to, aby bolo možné určiť, či toto konanie odráža zmenu strategických cieľov Moskvy.