Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali bieloruské úrady,aby nezasahovali proti pokojným protestom

Na snímke Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Alexander Lukašenko v nedeľu podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil so ziskom 80,08 percenta hlasov a zabezpečil si tak už šiesty mandát vo funkcii bieloruskej hlavy štátu.

Washington 10. augusta (TASR) - Biely dom v pondelok vyjadril "hlboké znepokojenie" v súvislosti s prezidentskými voľbami v Bielorusku a vyzval tamojších predstaviteľov, aby povolebné protesty povolili. Informovala o tom agentúra AFP.

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Kayleigh McEnanyová uviedla, že "zastrašovanie kandidátov opozície a zadržiavanie pokojných demonštrantov" patria medzi početné faktory, ktoré narušili prezidentské voľby v Bielorusku.

"Žiadame bieloruskú vládu, aby rešpektovala právo pokojne sa zhromažďovať a zdržala sa použitia sily," uviedla prítomným novinárom.

Polícia v pondelok vo večerných hodinách zasiahla proti účastníkom pokojného protestu v bieloruskej metropole. Svedkovia uvádzajú, že policajti ťahali demonštrantov z davu a bili ich obuškami. Zadržané boli údajne desiatky ľudí.

Polícia sa k násiliu v snahe rozohnať protesty uchýlila už v nedeľu, pričom zadržala 3000 ľudí. Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna jeden z demonštrantov zahynul po tom, čo ho prešlo policajné autom.

Alexander Lukašenko v nedeľu podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil so ziskom 80,08 percenta hlasov a zabezpečil si tak už šiesty mandát vo funkcii bieloruskej hlavy štátu. Svitlana Cichanovská, jeho hlavná súperka, podľa údajov volebnej komisie získala podporu 10,09 percenta voličov.