Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali Kubu, aby prepustila demonštrantov a obnovila internet

Hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price na archívnej snímke zo 16. februára 2021. Foto: TASR/AP

Na Kube zatkli počas nedeľných protivládnych protestov vyše 100 ľudí vrátane nezávislých novinárov a opozičných aktivistov.

Washington 14. júla (TASR) - Spojené štáty vyzvali v utorok Kubu, aby prestala s obmedzovaním internetu, ku ktorému pristúpila po protivládnych protestoch. Washington zároveň zopakoval výzvu na prepustenie zadržaných demonštrantov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyzývame kubánskych lídrov, aby demonštrovali sebaovládanie a rešpekt voči hlasu ľudu sprístupnením všetkých komunikačných prostriedkov, a to v online i offline forme," povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. Dodal, že "vypínanie technológií a informačných kanálov nijako nerieši legitímne potreby a ašpirácie kubánskeho ľudu". USA podľa Priceových slov "chvália kubánsky ľud za prejavenie veľkej odvahy" na protestoch, na ktoré Havana odpovedala snahou "umlčať ich hlasy".

"Vyzývame na pokoj a odsudzujeme akékoľvek násilie páchané na pokojne demonštrujúcich. Rovnako vyzývame kubánsku vládu, aby prepustila každého, koho zadržali pre pokojný protest," dodal hovorca amerického rezortu diplomacie.

Protivládni demonštranti počas protestu v Havane v nedeľu 11. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Na Kube zatkli počas nedeľných protivládnych protestov vyše 100 ľudí vrátane nezávislých novinárov a opozičných aktivistov. Viacerých medzičasom prepustili, niektorí sú však stále vo väzbe, informovala v utorok AFP odvolávajúc sa na viacero zdrojov oboznámených so situáciou.

Protesty vypukli spontánne v čase, keď Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia a zápasí s nedostatkom potravín, liekov či dodávok elektrickej energie. Ostrovný štát v súčasnosti sužuje aj covid - počty nakazených v posledných týždňoch dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie.

Na snímke protesty Kubáncov proti komunistckému režimu, v Havane, 11. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Mimovládna organizácia NetBlocks so sídlom v Európe, ktorá monitoruje kybernetickú bezpečnosť a prípady cenzúry na internete na celom svete, v utorok informovala, že Kuba v pondelok obmedzila prístup na viaceré sociálne siete a komunikačné platformy vrátane Facebooku, Instagramu, WhatsAppu či Telegramu.

NetBlocks na svojej webstránke uviedla, že čiastočné obmedzenie zmienených platforiem pretrvávalo aj v utorok. Kubánska vláda správu nekomentovala. Dosiaľ sa k nej nevyjadrili ani zasiahnuté spoločnosti, s výnimkou platformy Twitter, ktorá však uviedla, že blokovanie svojich služieb nezaznamenala, píše agentúra Reuters.