Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali Libanon,aby zabránil Hizballáhu odpaľovať rakety na Izrael

Rakety, vypálené bojovníkmi hnutia Hizballáh na severný Izrael Foto: TASR/AP

K vzájomným útokom medzi Hizballáhom a Izraelom dochádza v situácii, keď sa zvýšilo aj napätie medzi Izraelom a Iránom.

Washington 7. augusta (TASR) - Spojené štáty v piatok vyzvali libanonskú vládu, aby zabránila militantom zo šiitskeho hnutia Hizballáh v odpaľovaní rakiet na Izrael, keďže napätie medzi týmito dlhoročnými nepriateľmi sa stupňuje. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyzývame libanonskú vládu, aby urýchlene zabránila týmto útokom a dostala oblasť pod svoju kontrolu," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price, pričom dodal, že USA podporujú všetky snahy o zachovanie pokoja v oblasti.

Výzva USA prišla po tom, čo sa Hizballáh priznal k piatkovému raketovému ostreľovaniu prihraničných oblastí Izraela. Izraelská armáda na paľbu z Libanonu zareagovala leteckými útokmi zameranými na miesto, odkiaľ boli rakety odpaľované.

Oblasťou, kde situácia eskaluje, sú tzv. farmy Šibáa ležiace na území medzi Libanonom, Sýriou a Izraelom. Izrael ich okupuje od roku 1967, spolu s Golanskými výšinami.

Farmy Šibáa (Har Dov) sa rozprestierajú v horskom masíve Hermon na necelých 30 kilometroch štvorcových, ale sú dôležité z hľadiska vodných zdrojov. OSN považuje farmy za súčasť Golanských výšin, anektovaných Izraelom, Libanon si ich však nárokuje ako svoje územie pre seba.

K vzájomným útokom medzi Hizballáhom a Izraelom dochádza v situácii, keď sa zvýšilo aj napätie medzi Izraelom a Iránom.