Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali na ukončenie násilia v Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sále veríme, že dohoda medzi Islamskou republikou a Talibanom je jediný spôsob, ako ukončiť 40 rokov trvajúcu vojnu, vyhlásil hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Washington 23. júna (TASR) - Spojené štáty vyzvali v utorok na ukončenie násilia v Afganistane. Z krviprelievania pritom vinia najmä militantné hnutie Taliban, informovala tlačová agentúra AFP.

"Naďalej vyzývame na ukončenie pretrvávajúceho násilia, ktoré vyvoláva najmä Taliban. Žiadame strany, aby sa zapojili do rokovaní, ktoré určia budúci politický plán Afganistanu. Stále veríme, že dohoda medzi Islamskou republikou a Talibanom je jediný spôsob, ako ukončiť 40 rokov trvajúcu vojnu," vyhlásil hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Militantné hnutie Taliban zintenzívňuje svoje útoky odvtedy, čo USA oznámili, že z Afganistanu stiahnu svoje vojská. Afganské úrady v pondelok oznámili, že Taliban obsadil za uplynulých 24 hodín osem okresov v provinciách Baghlán, Tachár a Balch.

Americká vláda preto v pondelok oznámila, že by mohla spomaliť sťahovanie svojich síl z Afganistanu. Odsun vojakov USA a NATO z Afganistanu sa pritom začal 1. mája a má byť ukončený 11. septembra, v deň 20. výročia teroristických útokov na Spojené štáty z roku 2001.

Americký prezident Joe Biden v piatok zároveň privíta v Bielom dome afganského prezidenta Ašrafa Ghaního.