Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali na vyšetrenie zakázaných osláv Republiky srbskej

Milorad Dodik, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Úrady Republiky srbskej zorganizovali 9. januára v meste Banja Luka prehliadku pri príležitosti osláv Dňa štátnosti, ktoré ústavný súd v Sarajeve zakázal.

Washington/Záhreb 12. januára (TASR) - Spojené štáty vyzvali Bosnu a Hercegovinu, aby vyšetrila správy o velebení vojnových zločincov počas zakázaných osláv Dňa Republiky srbskej (RS) a incidentov zameraných na navrátilcov do miest, z ktorých boli počas občianskej vojny vyhnaní nesrbskí obyvatelia. Správu v stredu priniesla agentúra HINA.

"Vyzývame kompetentné orgány, aby tieto incidenty bezodkladne vyšetrili a aby boli ich aktéri braní na zodpovednosť," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničia v utorňajšom vyhlásení.

Hovorca ďalej uviedol, že "Spojené štáty sú hlboko znepokojené správami o nenávistných prejavoch, oslavovaní vojnových zločincov a provokatívnych incidentoch zameraných na navrátilcov v entite Republike srbskej počas víkendu".

Úrady Republiky srbskej zorganizovali 9. januára v meste Banja Luka prehliadku pri príležitosti osláv Dňa štátnosti, ktoré ústavný súd v Sarajeve zakázal. Politický líder bosnianskych Srbov Milorad Dodik pri tejto príležitosti povedal, že Republika srbská je štát.

Európska únia v pondelok ostro odsúdila negatívnu a poburujúcu rétoriku, ktorú používajú lídri RS, a dala jasne najavo, že je pripravená uvaliť sankcie. Tie voči Dodikovi minulý mesiac zaviedli USA.

Súčasný štatút Bosny určila Spojenými štátmi sprostredkovaná Daytonská mierová dohoda z roku 1995. Dohodou sa skončila občianska vojna sprevádzajúca rozpad Juhoslávie a Bosna sa rozdelila na dve entity – srbskú a moslimsko-chorvátsku –, ktoré združuje centrálna vláda.

Podľa agentúry AP Bosna prechádza jednou z najvážnejších politických kríz od konca občianskej vojny v 90. rokoch. S tichou podporou Ruska a Srbska sa totiž bosnianski Srbi vyhrážajú vytvorením vlastnej armády, súdnictva a daňových úradov, čo vyvoláva obavy z ďalšieho konfliktu a rozpadu tejto balkánskej krajiny.