Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali na vyšetrovanie nadmerného použitia sily v Iraku

Na archívnej snímke protivládni demonštranti sa zakrývajú pri zásahu irackých bezpečnostných síl slzotvorným plynom a dymovými výbušninami počas zrážok v Bagdade 15. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Iracké bezpečnostné sily spustili paľbu na demonštrantov, ktorí blokovali most a neskôr sa zhromaždili pred policajnou stanicou, pričom zabili najmenej 29 ľudí.

Washington 3. decembra (TASR) - Spojené štáty označili v pondelok nedávne násilie v irackom meste Násiríja, pri ktorom prišlo o život najmenej 29 ľudí, za "šokujúce a odpudivé". Vyzvali tiež irackú vládu na vyšetrovanie a potrestanie tých, ktorí boli zodpovední za "nadmerné" použitie sily.

Agentúra Reuters pripomína, že iracké bezpečnostné sily spustili paľbu na demonštrantov, ktorí blokovali most a neskôr sa zhromaždili pred policajnou stanicou, pričom zabili najmenej 29 ľudí. Podľa polície a zdravotníckych zdrojov ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia.

Iracké sily zabili viac ako 400 ľudí, najmä mladých, neozbrojených protestujúcich, odkedy 1. októbra vypukli masové protivládne protesty. Pri potýčkach tiež prišlo o život viac ako desať príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Protestujúci vyčítajú irackej vláde pod vedením šiitov beznádejnú skorumpovanosť a narastajúci vplyv Iránu a sťažujú sa na zlé verejné služby a vysokú nezamestnanosť.

Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí v sobotu oficiálne predložil parlamentu svoju demisiu. "Moja rezignácia je nevyhnutná na ukončenie krízy v krajine," uviedol. Parlament v nedeľu jeho rezignáciu prijal.