Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali novú libanonskú vládu na prijatie závažných reforiem

Libanonský prezident Michel Aún (uprostred vľavo) a libanonský premiér Hasan Dijáb (uprostred vpravo) pózujú s členmi nového vládneho kabinetu počas spoločného fotenia v prezidentskom paláci Bábda, východne od Bejrútu 22. januára 2020. Foto: TASR/AP

Dvadsaťčlenný kabinet je vládou odborníkov, medzi ktorými je aj šesť žien, čo je na Libanon rekordný počet.

Washington 23. januára (TASR) - Spojené štáty vyzvali v stredu novú libanonskú vládu na prijatie závažných reforiem v boji s kolabujúcim hospodárstvom a pri riešení pouličných protestov.

"Testom libanonskej novej vlády budú jej činy a schopnosť reagovať na požiadavky libanonského ľudu zaviesť reformy a bojovať s korupciou," uviedol šéf americkej diplomacie Mike Pompeo vo vyhlásení.

"Iba vláda, ktorá je schopná pustiť sa do skutočných a hmatateľných reforiem, obnoví dôveru investorov a odblokuje medzinárodnú pomoc pre Libanon," konštatoval Pompeo.

Nová libanonská vláda sa v stredu zišla na svojom prvom zasadnutí a premiér Hasan Dijáb podľa agentúry AFP vyhlásil, že jeho krajina čelí "katastrofe".

V Bejrúte a okolí protivládni demonštranti pokračovali v časovo obmedzených blokádach ciest a dostávali sa do potýčok s políciou. Podľa nich je totiž nová vláda zložená zo zástupcov politických strán, ktoré nesú zodpovednosť za rozsiahlu korupciu v krajine.

Nový kabinet, ktorý má podporu silnej militantnej skupiny Hizballáh a jej spojencov, má pred sebou náročné úlohy - vrátane toho, ako dostať Libanon z najhoršej hospodárskej a finančnej krízy od občianskej vojny v rokoch 1975-90.

Táto kríza sa zhoršila po masových protestov proti politickej elite, ktoré vypukli v polovici októbra roku 2019 a viedli k demisii predsedu vlády Saada Harírího.

Dvadsaťčlenný kabinet je vládou odborníkov, medzi ktorými je aj šesť žien, čo je na Libanon rekordný počet. Premiér pritom ženám zveril aj významné ministerstvá: obrany, spravodlivosti či práce.

Politickí komentátori pripustili, že nová vláda napojená na Hizballáh bude mať zrejme problémy, keď sa bude snažiť získať v zahraničí podporu pre svoje hospodárske reformy, aby zabránila zrúteniu libanonskej ekonomiky.

Hizballáh je totiž v Spojených štátoch, Európskej únii i v na ropu bohatých krajinách Perzského zálivu považovaný za teroristickú organizáciu.