Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali svojich občanov, aby odišli z Etiópie

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Bezpečnostná situácia v Etiópii je veľmi premenlivá, uviedlo vo vyhlásení americké veľvyslanectvo v Etiópii.

Washington 5. novembra (TASR) - Spojené štáty v piatok vyzvali svojich občanov nachádzajúcich sa v Etiópii, aby z tejto krajiny bezodkladne odišli, keďže sa množia obavy z postupu povstaleckých jednotiek z federálneho štátu Tigraj na hlavné mesto Addis Abeba.

"Bezpečnostná situácia v Etiópii je veľmi premenlivá. Občanom USA, ktorí sú v Etiópii, odporúčame, aby čo najskôr opustili krajinu," uviedlo vo vyhlásení americké veľvyslanectvo v Etiópii.

Toto vyhlásenie je dôraznejšie ako varovanie amerického ministerstva zahraničných vecí zo začiatku tohto týždňa, ktoré obsahuje výzvu, aby sa Američania vyhli cestovaniu do Etiópie a zvážili svoj odchod odtiaľ, ak sa tam už nachádzajú.

Agentúra AFP v piatok informovala, že deväť povstaleckých skupín bojujúcich proti etiópskej vláde oznámilo vytvorenie aliancie so zámerom "spolupracovať a spojiť svoje sily". Dohoda o spojenectve bude podpísaná v piatok vo Washingtone. Jej signatármi budú aj Oromská oslobodzovacia armáda (OLA) a Tigrajský ľudový oslobodzovací front (TPLF), ktorý už rok bojuje proti jednotkám verným vláde premiéra Abiyho Ahmeda.

Podľa AFP nateraz nie je jasné, či aliancia s názvom Spojený front etiópskych federalistických a konfederalistických síl ovplyvní vývoj konfliktu, ktorý Abiyho vláda označuje za "vojnu o prežitie".