Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA zablokovali návrh vyhlásenia BR OSN ku kríze na Blízkom východe

Izraelské delostrelectvo páli na ciele v pásme Gazy na hraniciach Izraela s Gazou 12. mája 2021. Foto: TASR/AP

Text, ktorý vypracovali Čína, Tunisko a Nórsko, bol predložený na schválenie 15 členom BR OSN. Stalo sa tak v situácii, keď pokračujú vzájomné útoky medzi Izraelom a palestínskym pásmom Gazy.

New York/Ramalláh 17. mája (TASR) - Spojené štáty v pondelok - už tretíkrát v priebehu týždňa - zablokovali prijatie spoločného vyhlásenia Bezpečnostnej rady (BR) OSN požadujúceho zastavenie izraelsko-palestínskych násilností a ochranu civilistov. Podľa agentúry AFP o tom informovali diplomatické zdroje.

Text, ktorý vypracovali Čína, Tunisko a Nórsko, bol predložený na schválenie 15 členom BR OSN. Stalo sa tak v situácii, keď pokračujú vzájomné útoky medzi Izraelom a palestínskym pásmom Gazy a počet ich obetí už presiahol hranicu 200.

USA podľa zdroja AFP naznačili, že v súčasnosti "nemôžu podporiť vyhlásenie" BR OSN.

Text, ktorý má k dispozícii AFP, vyzýva na "deeskaláciu situácie, zastavenie násilia a dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva vrátane ochrany civilistov, najmä detí".

V texte sa spomína aj možné vysťahovanie palestínskych rodín z ich domovov vo východnom Jeruzaleme a v súvislosti s ním aj varovanie pred jednostrannými krokmi, ktoré môžu konflikt ďalej stupňovať.

V návrhu sa oceňuje medzinárodné úsilie o deeskaláciu situácie - pričom chýba zmienka o USA - a opätovne sa zdôrazňuje podpora návrhu na koexistenciu dvoch štátov, čo Izraelčanom a Palestínčanom umožní "žiť vedľa seba v mieri v rámci bezpečných a uznaných hraníc".
Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken 24. marca 2021.
Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok, počas návštevy v Kodani, uviedol, že Spojené štáty budú "pokračovať v intenzívnej diplomacii, aby sme ukončili súčasný cyklus násilia". V mene USA tiež vyjadril pripravenosť "poskytnúť našu podporu, ak chcú strany dosiahnuť prímerie". Ubezpečil, že zintenzívnil svoje kontakty v rámci zákulisnej diplomacie.

V rámci týchto snáh USA sa v pondelok americký vyslanec Hady Amr v Ramalláhu stretol s prezidentom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom a ďalšími predstaviteľmi palestínskych hnutí.

Cieľom Amrovej misie je nájsť podporu pre uzavretie prímeria medzi Izraelom a hnutím Hamas ovládajúcim pásmo Gazy, informoval spravodajský portál The Times of Israel.

Podľa tohto zdroja bude kríze na Blízkom východe venované aj zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, ktoré v pondelok zvolal jeho súčasný predsedajúci, turecký diplomat Volkan Bozkir. Zasadnutie sa uskutoční vo štvrtok.