Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA začali v OSN procedúru s cieľom zaviesť sankcie proti Iránu

Na archívnej snímke šéf americkej diplomacie Mike Pompeo. Foto: TASR/AP

Tento krok ohrozuje historickú jadrovú dohodu s Iránom, uviedla tlačová agentúra AFP.

New York/Washington 20. augusta (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok oficiálne spustili proces aktivovania sporného mechanizmu, zameraného na znovuzavedenie sankcií OSN proti Iránu. Tento krok ohrozuje historickú jadrovú dohodu s Iránom, uviedla tlačová agentúra AFP.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo odovzdal v newyorskom sídle OSN list predsedovi Bezpečnostnej rady OSN, v ktorom ho upovedomil, že Irán "závažným spôsobom" porušuje podmienky stanovené v historickej jadrovej dohode z roku 2015. Kópiu listu mala možnosť agentúra AFP vidieť.

List predstavuje začiatok snahy Spojených štátov spustiť mechanizmus takzvaného "rýchleho návratu do predošlého stavu", ktorý bol schválený spolu s jadrovou dohodou medzi Teheránom a šiestimi svetovými mocnosťami v roku 2015. Na základe tejto dohody dostal Irán po uvoľnení sankcií miliardy dolárov výmenou za obmedzenie svojho jadrového programu.

Predmetný sporný mechanizmus bol vytvorený pre prípad, že sa Iránu preukáže porušovanie podmienok stanovených v jadrovej dohode.

Proti snahe USA spustiť uvedený mechanizmus sa stavajú ich európski spojenci v 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa chce opätovne uvaliť na Irán všetky medzinárodné sankcie, ktoré boli uvoľnené na základe zmienenej dohody. Ostatné krajiny však tvrdia, že Washington nemá takú pozíciu, aby mohol predkladať takúto požiadavku, pretože Spojené štáty pred dvoma rokmi od jadrovej dohody s Iránom odstúpili.