Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA: Zadržaný novinár Pratasevič musí byť okamžite prepustený

Na archívnej snímke z 26. marca 2017 bieloruská polícia zatýka novinára Ramana Prataševiča v Minsku. Foto: TASR/AP

Pratasevič bol podľa vlastných slov ešte pred nástupom do lietadla sledovaný.

Washington 24. mája (TASR) - Spojené štáty vyzvali na “okamžité prepustenie” novinára Ramana Prataseviča, ktorého v nedeľu zadržali bieloruské úrady po tom, čo jeho lietadlo muselo pre podozrenie z nastraženej bomby na palube núdzovo pristáť na letisku v Minsku. Informovala o tom agentúra DPA.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zároveň dôrazne odsúdil nútený odklon lietadla a následné zatknutie Prataseviča. “Tento šokujúci čin Lukašenkovho režimu ohrozil životy viac ako 120 pasažierov vrátane amerických občanov,” uviedol Blinken, pričom dodal, že správy o zapojení bieloruských bezpečnostných služieb do tejto akcie sú “hlboko znepokojujúce a vyžadujú si byť dôkladne vyšetrené”.

Bieloruské štátne médiá podľa DPA v nedeľu informovali, že pokyn na odklon lietadla dal samotný prezident Alexandr Lukašenko.

Blinken uviedol, že Spojené štáty budú koordinovať svoju odpoveď na tento čin spolu s Európskou úniou vrátane litovských a gréckych úradov.

Bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta, ktorý v súčasnosti žije v exile v Poľsku, v nedeľu cestoval z Atén do litovského Vilniusu civilnou linkou nízkonákladovej spoločnosti RyanAir. Let bol však pre falošnú bombovú hrozbu odklonený a musel pristáť na letisku v Minsku, pričom ho sprevádzala bieloruská stíhačka MiG-29. Podľa Nexty sa na palube lietadla po jeho prehľadaní žiadna bomba nenašla.

Vedenie opozičného kanálu tiež dodalo, že Pratasevič bol podľa vlastných slov ešte pred nástupom do lietadla sledovaný.