Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA: Zámer Ruska opustiť ISS je prekvapivý a poľutovaniahodný

Na archívnej snímke pohľad na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z Atlantisu. Foto: TASR/AP

NASA plánuje do roku 2031 vyradiť ISS z prevádzky a prejsť na spoluprácu s komerčnými vesmírnymi stanicami.

Washington 26. júla (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyjadrilo poľutovanie nad "prekvapivým" rozhodnutím Ruska opustiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) po roku 2024. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

"Je to nešťastné rozhodnutie vzhľadom na mimoriadne dôležité vedecké aktivity vykonávané na ISS, dlhoročnú cennú profesionálnu spoluprácu našich vesmírnych agentúr a predovšetkým vo svetle nedávneho predĺženia našej dohody o spolupráci v oblasti vesmírnych letov," vyhlásil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Riaditeľka projektov ISS v rámci amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Robyn Gatensová predtým uviedla, že ruskí partneri o tomto zámere zatiaľ oficiálne neinformovali.

Nový riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov oznámil, že Rusko začne v najbližšej dobe budovať svoju vlastnú orbitálnu stanicu.

NASA plánuje do roku 2031 vyradiť ISS z prevádzky a prejsť na spoluprácu s komerčnými vesmírnymi stanicami.

Ako pripomína AFP, vesmírna spolupráca bola jednou z mála oblastí, ktoré nenarušilo politické a vojenské napätie medzi Západom a Ruskom v dôsledku vojny na Ukrajine.