Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA zaočkovali prvou dávkou vakcíny už vyše desať miliónov ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Krajina, kde sa pandemické obmedzenia veľmi výrazne odlišujú od štátu k štátu a ich dodržiavanie nie je všeobecné, sa spolieha predovšetkým na hromadné očkovanie.

Washington 13. januára (TASR) – Prvú dávku vakcíny proti chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje nový koronavírus, dostalo už viac ako 10 miliónov obyvateľov Spojených štátov. V stredu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Z celkového počtu 29 380 125 dávok vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti Moderna, ktoré USA prevzalo, zdravotníci podali ľudom zatiaľ 10 278 462 z nich.

Doteraz zaočkovaných prvou dávkou je tak približne 3,1 percenta z 330 miliónov obyvateľov USA. Očkovacie látky proti COVID-19 sa však zatiaľ nepodávajú deťom, pripomína Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

V celkovom počte prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ako aj v počte súvisiacich úmrtí sú Spojené štáty najhoršie zasiahnutou krajinou sveta. Podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa tu v dôsledku choroby COVID-19 zomrelo približne 382 624 ľudí.

Krajina, kde sa pandemické obmedzenia veľmi výrazne odlišujú od štátu k štátu a ich dodržiavanie nie je všeobecné, sa spolieha predovšetkým na hromadné očkovanie.

V tejto súvislosti vyzval v stredu americký minister zdravotníctva Alex Azar jednotlivé štáty USA, aby uvoľnili na použitie všetky disponibilné dávky vakcín namiesto ich rezervovania pre druhé zaočkovanie ľudí, ktorí už dostali prvú dávku.

Podľa Azara je čas začať druhú fázu vakcinačného programu, teda sprístupniť očkovanie pre väčšiu skupinu ľudí, ako doteraz. Očkovať by sa mali rizikové skupiny osôb a ľudia, ktorí majú 65 a viac rokov.