Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Zahraničie

Západ Spojených štátov sužujú horúčavy, sú obavy z lesných požiarov

Trojica žien sedí na stoličkách v plytkej vode v jazere Mead počas horúčav neďaleko mesta Boulder City, americký štát Nevada 29. júna 2013. Trojica sa rozhodla stráviť víkendovú sobotu pri jazere a uniknúť tak horúcemu počasiu v Las Vegas Foto: TASR/AP

Veľa. ľudí kvôli zdravotným problémom vyhľadalo lekársku pomoc kvôli dehydratácii, vyčerpanosti, prehriatiu či úpalu.

Washington 30. júna (TASR) - Mnohé mestá na západe Spojených štátov zaznamenali v sobotu teploty nad 38 stupňov Celzia.

Horúčavy v Kalifornii, Nevade, Arizone, Idahu, Colorade, Utahu a Texase nepoľavili ani dnes; mnoho ľudí kvôli zdravotným problémom vyhľadalo lekársku pomoc kvôli dehydratácii, vyčerpanosti, prehriatiu či úpalu a príslušné úrady preto vydali varovanie pred následkami horúčav.

Viaceré mestá a mestečká na západe USA otvorili klimatizáciou vybavené miestnosti na ochladenie v komunitných centrách, knižniciach, útulkoch pre bezdomovcov a varovali ľudí pred dlhším pobytom vonku.

Desaťročný Easton Martin sa osviežuje počas horúčav v Las Vegas
Foto: TASR/AP
Vlna extrémnych horúčav si vyžiadala život staršieho muža, ktorého našli v sobotu mŕtveho v byte bez klimatizácie v meste v Las Vegas, kde teploty dosiahli 46 stupňov Celzia.

Objavili sa aj obavy o životy migrantov, ktorí ilegálne prekračujú hranice USA s Mexikom v púštnej oblasti. Americká strana tam posilnila hliadky pohraničnej stráže.

Veľmi horúce počasie a sucho znepokojujú aj hasičov, ktorí sa obávajú vypuknutia lesných požiarov, ako aj požiarov v mestách, kde sa Deň nezávislosti 4. júla tradične oslavuje aj ohňostrojmi.