Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA zatvoria poškodené vesmírne observatórium Arecibo na Portoriku

Na archívnej snímke z 11. augusta 2020 pohľad na poškodený hlavný tanier vesmírneho observatória Arecibo na Portoriku. Spojené štáty ukončia prevádzku vesmírneho observatória Arecibo situovaného v džungli na Portoriku. Dôvodom sú dve deštruktívne nehody, ktoré v uplynulých mesiacoch postihli jeho gigantický rádioteleskop. Observatórium ukončí svoju činnosť po 57 rokoch, informoval v piatok 20. novembra 2020 denník The Guardian. Arecibo, jedno z najväčších vesmírnych observatórií na svete, pozastavilo svoju činnosť už v auguste, keď sa uvoľnilo jedno z podporných lán rádioteleskopu a prerazilo 30-metrovú dieru v jeho 305 metrov širokom hlavnom tanieri. K podobnej udalosti došlo opäť v novembri, čo definitívne zmarilo plán na zachovanie poškodeného zariadenia. Foto: TASR/AP

Rádioteleskop využívali vedci z celého sveta na analýzu vzdialených planét, nachádzanie potenciálne nebezpečných asteroidov a pátranie po stopách mimozemského života.

San Juan 20. novembra (TASR) - Spojené štáty ukončia prevádzku vesmírneho observatória Arecibo situovaného v džungli na Portoriku. Dôvodom sú dve deštruktívne nehody, ktoré v uplynulých mesiacoch postihli jeho gigantický rádioteleskop. Observatórium ukončí svoju činnosť po 57 rokoch, informoval v piatok denník The Guardian.

Arecibo, jedno z najväčších vesmírnych observatórií na svete, pozastavilo svoju činnosť už v auguste, keď sa uvoľnilo jedno z podporných lán rádioteleskopu a prerazilo 30-metrovú dieru v jeho 305 metrov širokom hlavnom tanieri. K podobnej udalosti došlo opäť v novembri, čo definitívne zmarilo plán na zachovanie poškodeného zariadenia.

Oba incidenty prinútili Národnú vedeckú nadáciu (NSF), nezávislý vládny orgán, aby ukončila činnosť observatória.

"NSF dospela k záveru, že najnovšie poškodenie teleskopu nie je možné opraviť bez riskovania životov a bezpečnosti technikov a personálu. Rozhodli sme sa preto, že začneme plánovať proces postupného vyraďovania observatória z prevádzky," uviedol Sean Jones, zástupca riaditeľa oddelenia matematiky a prírodných vied na NSF.

Stavebná firma, najatá Univerzitou centrálnej Floridy (UCF), ktorá observatórium spravuje pre NSF, vo svojej správe uviedla, že "ak zlyhá ďalšie podporné lano, bude čoskoro nasledovať katastrofálne zrútenie celej štruktúry". Firma z bezpečnostných dôvodov preto vylúčila možnosť opravy a odporučila kontrolovanú demoláciu zariadenia.

Rádioteleskop využívali vedci z celého sveta na analýzu vzdialených planét, nachádzanie potenciálne nebezpečných asteroidov a pátranie po stopách mimozemského života. Rádioteleskop zohral v roku 1999 kľúčovú úlohu pri objavení blízkozemskej planétky Bennu, na ktorú neskôr NASA vyslala robotickú sondu na zber prachových častíc.

Observatórium Arecibo poslúžilo aj ako kulisa do filmov GoldenEye (1995), Mutant (1995) a Kontakt (1997). Lokalita sa v roku 1994 objavila aj v jednej časti televízneho seriálu Akty X.