Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA zaviedli nové sankcie voči iránskemu ropnému priemyslu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Diplomatické vzťahy medzi Teheránom a Washingtonom sa výrazne zhoršili po tom, ako šéf Bieleho domu Donald Trump v roku 2018 jednostranne odstúpil od jadrovej dohody Teheránu s veľmocami z roku 2015.

Washington 26. októbra (TASR) – Spojené štáty v pondelok uvalili nové sankcie na iránsky ropný priemysel s cieľom vystupňovať tlak na Teherán, informovali agentúry AFP a Reuters.

Tieto opatrenia postihnú iránsku štátnu ropnú firmu NIOC, iránske ministerstvo ropného priemyslu a Iránsku národnú tankerovú spoločnosť.

Americké ministerstvo financií vo vyhlásení uviedlo, že sankcie voči týmto organizáciám a úradom zavádza za to, že podporujú jednotky osobitného určenia Kuds iránskych Revolučných gárd. Sankcie zmrazia všetky aktíva týchto spoločností v USA a Američanom zakážu s nimi obchodovať.

Diplomatické vzťahy medzi Teheránom a Washingtonom sa výrazne zhoršili po tom, ako šéf Bieleho domu Donald Trump v roku 2018 jednostranne odstúpil od jadrovej dohody Teheránu s veľmocami z roku 2015 a opätovne voči Iránu zaviedol hospodárske a iné sankcie.