Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA zaviedli sankcie proti jemenskej organizácii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americká vláda zároveň oznámila, že uvoľňuje sankcie zavedené voči trom bývalým predstaviteľom iránskeho ropného priemyslu a dvom spoločnostiam.

Washington 11. júna (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok zaviedli sankcie voči jemenskej sieti pašerákov, ktorá pomáha financovať jemenských vzbúrencov húsíov. Táto sieť takisto spolupracuje s iránskymi revolučnými gardami. Informovali o tom agentúra AP a americké ministerstvo financií.

Finančná pomoc zo strany tejto siete húsíom umožňuje uskutočňovať útoky na civilistov a kritickú infraštruktúru v Jemene a Saudskej Arábii, uviedlo americké ministerstvo financií na svojej oficiálnej webovej stránke.

Sieť peniaze získava z predaja ropy a ďalších komodít v oblasti Blízkeho východu, píše AP s odvolaním sa na amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena.

Americká vláda zároveň oznámila, že uvoľňuje sankcie zavedené voči trom bývalým predstaviteľom iránskeho ropného priemyslu a dvom spoločnostiam. Tieto osoby a spoločnosti sa podľa vlády zúčastňovali na zakázanom predaji ropy. Spojené štáty však "potvrdili zmeny v ich správaní".

Americká vláda sa usiluje dosiahnuť, aby sa húsíovia zapojili do mierových rokovaní v súvislosti s vojnou v Jemene, pripomína AP.

USA sa takisto nepriamo zúčastňujú na rokovaniach na záchranu jadrovej dohody s Iránom z roku 2015.