Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA zaviedli sankcie voči trom predstaviteľom KĽDR

Na snímke nadzvuková strela, ktorú úspešne otestovala Severná Kórea v utorok 11. januára 2022. Foto: TASR/AP

Blinken podotkol, že USA prijali tieto sankcie v koordinácii so svojimi spojencami Južnou Kóreou a Japonskom.

Washington 2. decembra (TASR) - Spojené štáty zaviedli vo štvrtok sankcie na troch severokórejských predstaviteľov v súvislosti s raketovým programom KĽDR. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Uvedené americké sankcie blokujú akýkoľvek majetok danej trojice členov ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce v USA. Ministerstvo financií vo Washingtone tiež pohrozilo sankciami voči komukoľvek, kto bude vykonávať transakcie so sankcionovanou trojicou osôb. Tie boli priamo zapojené do vývoja zbraní v rozpore s rezolúciami OSN. Najmenej od roku 2017 sa tieto osoby priamo zúčastnili na viacerých testoch rakiet.

Severná Kórea odpálila tento rok viac rakiet ako kedykoľvek predtým - otestovala ich už viac než 60. Minulý týždeň otestovala odpálenie medzikontinentálnej balistickej strely ICBM Hwasong-17 - najväčšej rakety v jej arzenáli. Severokórejský líder Kim Čong-un po teste vyhlásil, že jeho krajina bude čeliť jadrovým hrozbám USA pomocou vlastných jadrových zbraní.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo vyhlásení v tejto súvislosti uviedol, že takéto testy "predstavujú vážne bezpečnostné riziká pre región a pre celý svet". Najnovšie sankcie podľa jeho slov podčiarkujú trvalé odhodlanie USA "podporovať zodpovednosť čo sa týka odozvy na tempo a rozsah testov balistických rakiet Pchjongjangu".

Blinken podotkol, že USA prijali tieto sankcie v koordinácii so svojimi spojencami Južnou Kóreou a Japonskom. Pripomenul, že podobné kroky podnikla v apríli aj Európska únia.

Parlament Severnej Kórey v septembri schválil zákon, ktorý povoľuje preventívne jadrové útoky v širokej škále prípadov, a to vrátane situácií mimo vojny, keď napríklad krajina môže vnímať, že jej vedenie je v ohrození, pripomína AP.