Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA zaviedli vízové obmedzenia voči 25 Bielorusom vrátane poslancov

Na archívnej snímke z 18. mája 2021 šéf americkej diplomacie Antony Blinken počas spoločnej tlačovej konferencie s islandským rezortným kolegom Gudlaugurom Thórom Thórdarsonom v islandskej metropole Reykjavík. Foto: TASR/AP

Medzi sankcionovanými sú poslanci bieloruského parlamentu za úlohu pri schvaľovaní zákona, ktorý povoľuje trest smrti ľuďom usvedčeným z terorizmu.

Washington 17. januára (TASR) - Spojené štáty zaviedli v utorok vízové obmedzenia voči 25 ľuďom, ktorí podľa USA politicky motivovanými procesmi podkopávajú v Bielorusku demokraciu. Ich zavedenie oznámil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Medzi sankcionovanými sú poslanci bieloruského parlamentu za úlohu pri schvaľovaní zákona, ktorý povoľuje trest smrti ľuďom usvedčeným z terorizmu. Bieloruský režim podľa Blinkena takéto obvinenia zneužíva na potláčanie opozície.

Šéf americkej diplomacie priblížil, že ďalší zo sankcionovaných bieloruských poslancov zase podporili inú represívnu legislatívu. Podľa nej sa osobám žijúcim mimo vlasti a obvineným z "extrémizmu" odoberá bieloruské občianstvo a pre spáchanie "nepriateľských akcií voči Bielorusku" im tamojší režim môže skonfiškovať majetok.

"Nebudeme stáť bokom, keď tento režim ďalej pokračuje v prenasledovaní a represiách voči účastníkom pokojných protestov, demokratickej opozície, novinárom, odborárom, aktivistom, obhajcom ľudských práv aj bežným Bielorusom," uviedol Blinken.

V Bielorusku sa v utorok začal súdny proces proti líderke bieloruskej opozície Sviatlane Cichanovskej. Súdia ju v neprítomnosti, keďže žije dlhodobo v exile v Litve.

Politička pred súdom v Minsku čelí množstvu obvinení vrátane vlastizrady, sprisahania zameraného na uchopenie moci, a vytvorenia a vedenia extrémistickej organizácie. Samotná Cichanovská označila proces za "frašku" a informovala, že pred začiatkom pojednávania nemala prístup k súdnym dokumentom.