Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA zavreli a vysťahovali svoj generálny konzulát v Petrohrade

Na snímke policajt hliadkuje pred pubom The Mill v anglickom meste Salisbury. V blízkosti pubu našli bývalého ruského špióna v Británii Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Foto: TASR/AP

Ruský rezort diplomacie uviedol, že americkí štátni zamestnanci musia administratívnu budovu v Petrohrade i vilu, ktorá slúžila ako rezidencia generálneho konzula, uvoľniť najneskôr 31. marca.

Moskva 31. marca (TASR) - Generálny konzulát USA v Petrohrade v sobotu ukončil svoju činnosť. Stalo sa tak na základe rozhodnutia ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré reagovalo na zatvorenie ruského generálneho konzulátu v americkom meste Seattle, informovala v sobotu agentúra Interfax.

V oznámení zverejnenom na webe ruského rezortu diplomacie sa uvádza, že americkí štátni zamestnanci musia administratívnu budovu v Petrohrade i vilu, ktorá slúžila ako rezidencia generálneho konzula, uvoľniť najneskôr 31. marca.

V reakcii na opatrenia prijaté Moskvou hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí uviedla, že zatvorenie diplomatickej misie v Petrohrade bude mať vplyv na vízové a konzulárne operácie.

Toto recipročné vyhosťovanie diplomatov a zatváranie generálnych konzulátov je dôsledkom kauzy Skripaľ, ktorá výrazne zhoršila vzťahy medzi Rusko a Britániou a jej západnými spojencami.

Okrem zatvorenia amerického generálneho konzulátu v Petrohrade Rusko vyhostilo zo svojho územia aj 60 amerických diplomatov.

Rovnaký počet ruských diplomatov vyhostili zo svojho územia Spojené štáty. Okrem toho v piatok prestal fungovať ruský generálny konzulát v Seattli v americkom štáte Washington.

Po uzavretí diplomatických misií v Seattli a San Franciscu má Rusko v USA dva konzuláty - v New Yorku a Houstone, ako aj ruské veľvyslanectvo vo Washingtone.

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov v sobotu pre Interfax uviedol, že 60 ruských diplomatov vyhostených z USA opustí krajinu spolu so svojimi rodinami v sobotu 31. marca. Dodal, že Moskva pre nich poslala dve lietadlá.

Vyhostenie ruských diplomatov z USA je gestom solidarity s Britániou, ktorá bola nútená reagovať na útok na bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, ktorý sa odohral 4. marca v anglickom meste Salisbury. Británia z útoku, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok, obvinila Moskvu. Tá akúkoľvek spojitosť s prípadom Skripaľ odmieta.

K vyhosteniu ruských diplomatov pristúpilo spolu 29 štátov sveta.