Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA zaznamenali za 24 hodín takmer 2000 úmrtí na koronavírus

Telá obetí pandémie koronavírusu zabalené v ochrannom plastovom obale ležia v pohrebnom dome Daniela J. Schaefera v New Yorku 3. apríla 2020. Foto: TASR/AP

USA majú zďaleka najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na svete.

Washington 8. apríla (TASR) - Spojené štáty zaznamenali za 24 hodín 1939 úmrtí v dôsledku nového koronavírusu. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore, informovala v noci na stredu agentúra AFP.

Podľa jej údajov tak v USA evidujú už najmenej 399.886 prípadov nákazy a 12.722 úmrtí.

USA majú zďaleka najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na svete. Počet úmrtí zaznamenaných od začiatku pandémie sa niekoľko posledných dní zvyšoval o najmenej 1000 denne a postupne sa približuje k počtu mŕtvych v Taliansku (17.127) a Španielsku (13.798).

Americký prezident Donald Trump v utorok kritizoval na Twitteri Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) za zlyhanie počas pandémie choroby COVID-19.

Vo svojom tvíte Trump tiež vyjadril údiv nad tým, že organizácia "je z veľkej časti financovaná Spojenými štátmi a napriek tomu sa z nejakého dôvodu veľmi zameriava na Čínu".

Dodal, že "našťastie odmietol ich (WHO) počiatočnú radu, aby nechali hranice s Čínou otvorené". Následne si Trump položil otázku, prečo WHO dala Spojeným štátom "také zlé odporúčanie".

Trump pritom začiatkom roka Čínu opakovane chválil, ako zvláda epidémiu, ktorej ohniskom je mesto Wu-chan. Neskôr však začal nielen s kritikou Číny, ale aj WHO. Táto kritika však prišla v čase, keď aj samotný Trump začal čeliť výhradám za neskorú reakciu na počiatočné príznaky pandémie na území USA. Vtedy ešte šéf Bieleho domu tvrdil, že riziko jej vypuknutia v USA je nízke.