Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA žiadajú Čínu, aby využila svoj vplyv a odradila Rusko od agresie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Alexej Zajcev z tlačového odboru ruského rezortu diplomacie vo štvrtok informoval, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov má na budúci týždeň v pláne návštevu Číny.

Washington 27. januára (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok vyzvali Čínu, aby využila svoj vplyv a vzťahy s Ruskom a odradila Moskvu od prípadnej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyzývame Peking, aby využil svoj vplyv na Moskvu a naliehal na diplomatické riešenie, pretože ak dôjde na Ukrajine ku konfliktu, nebude to dobré ani pre Čínu," povedala námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová.

Alexej Zajcev z tlačového odboru ruského rezortu diplomacie vo štvrtok informoval, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov má na budúci týždeň v pláne návštevu Číny. Zajcev podľa agentúry Interfax spresnil, že 3. februára počas rokovaní v Pekingu Lavrov s čínskymi diplomatmi posúdi medzinárodnú situáciu a regionálnu spoluprácu, ale najmä úroveň bilaterálnych vzťahov s dôrazom na koordináciu postojov oboch štátov na medzinárodnej scéne a na prípravu stretnutia prezidentov oboch krajín.

Prezidenti Vladimir Putin a Si Ťin-pching sa stretnú o deň neskôr - 4. februára -, keď sa zúčastnia na slávnostnom otvorení zimných olympijských hier a následne absolvujú bilaterálne rokovanie.