Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA žiadajú Honduras o vydanie exprezidenta Hernándeza

Na archívnej snímke z 13. augusta 2019 bývalý honduraský prezident Juan Orlando Hernández odpovedá na otázky novinárov po mítingu Organizácie amerických štátov vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken oznámil, že Hernándeza zaradili na zoznam osôb obvinených z korupcie alebo z podkopávania demokracie v Salvádore, Guatemale a Hondurase.

Tegucigalpa 15. februára (TASR) - Spojené štáty v pondelok požiadali Honduras o vydanie bývalého honduraského prezidenta Juana Orlanda Hernándeza, ktorého podozrievajú z obchodovania s drogami. TASR prevzala túto informáciu z agentúr AP a AFP.

Honduraské ministerstvo zahraničných vecí postúpilo žiadosť o Hernandézovo zadržanie a extradíciu miestnemu najvyššiemu súdu. Ten sa bude prípadom zaoberať na utorkovom mimoriadnom zasadnutí, na ktorom sa vyberie sudca, ktorý rozhodne o americkej žiadosti.

Exprezident, ktorý zastával úrad do januára tohto roku, sa podľa dostupných informácií nachádza na území Hondurasu, hoci sa v posledných dňoch objavili aj špekulácie, že v obave pred možným zatknutím utiekol za hranice.

V noci na utorok sa v okolí Hernandézovej rezidencie v hlavnom meste Tegucigalpa rozmiestnili príslušníci špeciálnych policajných síl a armády.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken 7. februára oznámil, že Hernándeza zaradili na zoznam osôb obvinených z korupcie alebo z podkopávania demokracie v Salvádore, Guatemale a Hondurase.

Juan Orlando Hernandez bol prezidentom Hondurasu od roku 2014 do 27. januára tohto roku. V úrade ho nadradila Xiomara Castrová.

Hernandéz sa po odchode z prezidentskej funkcie okamžite stal zástupcom Hondurasu v Stredoamerickom parlamente a podľa svojho právneho zástupcu preto disponuje poslaneckou imunitou.

Hernandézovho brata vlani odsúdili v USA za drogovú trestnú činnosť na doživotie. Exprezident podľa amerických úradov využíval nelegálne príjmy z predaja drog na financovanie politických kampaní.