Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA žiadajú novú kosovskú vládu, aby zrušila clo na srbský tovar

Novozvolený kosovský premiér Albin Kurti máva po jeho zvolení v parlamente v Prištine 3. februára 2020. Foto: TASR/AP

Európskou úniou sprostredkovaný dialóg je zablokovaný od novembra 2018, keď Kosovo zaviedlo 100-percentné clá na dovoz tovarov zo Srbska.

Washington/Priština 4. februára (TASR) - Osobitný vyslanec amerického prezidenta USA pre Kosovo a Srbsko vyzval novú vládu v Prištine, aby zrušila stopercentné clá na tovar dovážaný zo Srbska. Práve otázka ciel komplikuje snahy o obnovenie rozhovorov o normalizácii srbsko-kosovských vzťahov.

Európskou úniou sprostredkovaný dialóg je zablokovaný od novembra 2018, keď Kosovo zaviedlo 100-percentné clá na dovoz tovarov zo Srbska. Reagovala tým na srbské snahy o blokovanie kosovského členstva v Interpole a ďalších medzinárodných organizáciách.

"Očakávame, že clá (na srbský tovar) budú zrušené okamžite," uviedol pre AP osobitný Trumpov vyslanec pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom Richard Grenell, ktorý je súčasne americkým ambasádorom v Nemecku.

Vyjadril sa tak deň po nástupe novej kosovskej vlády vedenej premiérom Albinom Kurtim, ktorý prisľúbil zachovanie tvrdého postoja voči Belehradu a vylúčil možnosť zrušenia ciel na srbský import.

Podľa Grenella je zrušenie 100-percentných ciel v záujme samotného Kosova, jeho ekonomiky a prilákania zahraničných investorov. Spojené štáty tento postoj jasne tlmočili lídrom všetkých kosovských politických strán.

Grenellovi sa v januári podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu o obnovení leteckého spojenia medzi Belehradom a Prištinou. Priame lety by sa mali obnoviť 21 rokov po skončení srbsko-kosovskej vojny

Podľa Grenella sa v súčasnosti darí medzi oboma stranami dosahovať výzvamný pokrok a ďalšie oznámenia v tomto smera sa dajú očakávať už "čoskoro". "Obe strany sa veľmi chcú pohnúť vpred," zdôraznil americký vyslanec.