Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA znepokojil verdikt súdu, ktorý uznal za vinného Rusesabagina

Na archívnej snímke z 26. februára 2021 Paul Rusesabagina, ktorého konanie počas genocídy v Rwande v roku 1944 poslúžilo ako námet pre film Hotel Rwanda, na súdnom pojednávaní v rwandskom meste Kigali. Foto: TASR/AP

Od marca sa Rusesabagina odmietal zúčastňovať na pojednávaniach.

Washington 21. septembra (TASR) – Spojené štáty v pondelok vyjadrili znepokojenie nad verdiktom rwandského súdu, ktorý uznal aktivistu a kritika vlády Paula Rusesabaginu za vinného z financovania terorizmu.

Podľa americkej strany Rusesabagina, ktorého konanie počas genocídy v tejto africkej krajine poslúžilo ako námet pre film Hotel Rwanda, nemal zaručený spravodlivý proces, píše agentúra AFP.

Hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price uviedol, že „správy o nedostatku záruk pre spravodlivý proces spochybňujú férovosť tohto rozsudku". Washington podľa neho znepokojili najmä správy o tom, že Rusesabagina mal obmedzený prístup k svojim právnikom i príslušným dokumentom a súdnym spisom.

„Naliehavo žiadame rwandskú vládu, aby podnikla kroky na preskúmanie týchto nedostatkov a zaistila, aby sa už v budúcnosti nič podobné nezopakovalo," dodal.

Šesťdesiatsedemročného bývalého manažéra hotela Hôtel des Mille Collines v Kigali, ktorého odsúdili v pondelok na 25 rokov väzenia, preslávil hollywoodsky film z roku 2004 o tom, ako zachránil vyše 1200 ľudí, ktorí počas genocídy v Rwande našli útočisko v jeho hoteli. Genocída v Rwande si v roku 1994 vyžiadala viac než 800.000 obetí, väčšinu z nich tvorili príslušníci etnickej menšiny Tutsiov.

Samotný Rusesabagina, príslušník etnika Hutuov, sa neskôr stal významným kritikom rwandského prezidenta Paula Kagameho a od roku 1996 žil v exile v USA a Belgicku. Zadržali ho v auguste minulého roka po tom, ako lietadlo, ktorým letel do Burundi, pristálo v rwandskom Kigali, čo jeho stúpenci označili za únos.

Jeho rodina, príbuzní a tím obhajcov odmietli celý proces ako politický. Od marca sa Rusesabagina odmietal zúčastňovať na pojednávaniach. Nezúčastnil sa ani na pondelkovom vynášaní rozsudku.