Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA znepokojili slová bulharského prezidenta,ktorý prisúdil Krym Rusku

Na archívnej snímke bulharský prezident Rumen Radev. Foto: TASR - Martin Baumann

Bulharsko bolo počas komunistickej éry jedným z najbližších spojencov Sovietskeho zväzu. Sofia udržiava s Moskvou úzke kultúrne, historické a ekonomické väzby.

Sofia 22. novembra (TASR) - Spojené štáty vyjadrujú hlboké znepokojenie v súvislosti s výrokom bulharského prezidenta Rumena Radeva, ktorý označil Moskvou anektovaný ukrajinský Krymský polostrov za územie Ruskej federácie. Uviedla to v pondelok americká ambasáda v Sofii, píše agentúra Reuters.

Radev, ktorého v nedeľu znovuzvolili do prezidentského úradu, počas jednej z televíznych predvolebných debát povedal, že Krymský polostrov je "v súčasnosti ruský", a vyzval Brusel, aby obnovil dialóg s Ruskom. Zároveň tvrdil, že sankcie Západu voči Moskve sú neúčinné.

"Spojené štáty, skupina G7, Európska únia a NATO zaujali jasný a jednotný postoj, že napriek pokusu o ruskú anexiu a pokračujúcej okupácii je Krym súčasťou Ukrajiny," uviedla vo vyhlásení americká ambasáda.

Radev, ktorý v nedeľňajšom druhom kole volieb obhájil svoj mandát, prisľúbil v kampani udržať svoju krajinu v NATO, zároveň však trvá na pragmatických vzťahoch s Moskvou. Jeho výroky ohľadom Krymu vyvolali protesty a ostrú kritiku zo strany Ukrajiny i jeho oponentov v Bulharsku.

Ako uvádza agentúra Reuters, Radev, ktorý tiež dávnejšie povedal, že ruská anexia Krymu bola v rozpore s medzinárodným právom, si chcel v predvolebnom boji podľa niektorých svojich priaznivcov iba získať priazeň rusofilných voličov.

Bulharsko bolo počas komunistickej éry jedným z najbližších spojencov Sovietskeho zväzu. Sofia udržiava s Moskvou úzke kultúrne, historické a ekonomické väzby. Rusko je zároveň hlavným energetickým partnerom Bulharska, píše Reuters.

Ruskom podporovaní separatisti bojujú proti ukrajinským vládnym jednotkám v Donbase od roku 2014. Konflikt vypukol krátko po tom, ako Rusko anektovalo polostrov Krym. Kyjev tvrdí, že pri zrážkach bolo zabitých už najmenej 14.000 ľudí.