Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

HUDOBNÝ SVET V SLZÁCH: Zomrela speváčka hitu Be My Baby

Ronnie Spector, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vo svojej tvorbe uplatňovala hudobné žánre rhythm & blues, pop, soul a doo-wop.

Los Angeles 13. januára (TASR) - Vo veku 78 rokov zomrela v stredu americká speváčka Ronnie Spectorová, bývalá členka ženského tria The Ronettes. Hudobníčka prehrala "krátky boj s rakovinou", uvádza sa vo vyhlásení jej rodiny, z ktorého vo štvrtok citovala stanica BBC.

Spectorová sa narodila v roku 1943 na newyorskom Manhattane ako Veronica Yvette Bennettová. Po otcovi má africko-čerokézsky pôvod. Preslávila sa v prvej polovici 60. rokov ako členka skupiny The Ronettes, v ktorej spievala aj jej staršia sestra Estelle Bennettová (zomrela v roku 2009) a sesternica Nedra Talleyová.

Skupina vydala iba jediný štúdiový album "Presenting the Fabulous Ronettes Featuring Veronica" (1964), ktorý obsahuje hity ako "Be My Baby", "Baby I Love You" či "Walking in the Rain". Vo svojej tvorbe uplatňovala hudobné žánre rhythm & blues, pop, soul a doo-wop.



Speváčka sa v roku 1968 vydala za hudobného producenta Phila Spectora, ktorý sa stal priekopníkom nahrávacej techniky známej ako "zvuková stena". Manželmi boli šesť rokov a spolu si adoptovali tri deti. Spector zomrel vlani vo väzení, kde si odpykával 19-ročný trest za vraždu herečky Lany Clarksonovej.

The Ronettes vydláždili cestu budúcim ženským hudobným umelkyniam, konštatuje BBC. Predskupinu robili formáciám ako The Beatles, The Rolling Stones či The Yardbirds. Skupinu v roku 2007 uviedli do Rokenrolovej siene slávy.



Spectorová ako sólová speváčka vydala v rokoch 1980-2016 štyri štúdiové albumy. V roku 1982 sa vydala za svojho manažéra Jonathana Greenfielda, s ktorým má dvoch synov.